Eddig 32-en vesztették el szlovák állampolgárságukat

Egyelőre 32 ember vesztette el szlovák állampolgárságát a Fico-kormány állampolgársági törvényének köszönhetően. A legtöbben a német állampolgárság miatt búcsúztak a szlováktól.

Az erről szóló információkat Alena Koišová, a belügy kommunikációs osztályának munkatársa bocsátotta a SITA hírügynökség rendelkezésére. Ezekből kiderül: csupán egyetlen olyan ember vesztette el szlovák állampolgárságát, aki magyar állampolgárságot igényelt.

Az eddigi 32 esetből tizenketten német, tizen osztrák, öten cseh, ketten brit állampolgárok lettek, egy-egy személy pedig magyar, olasz és holland állampolgársága miatt vesztette el a szlovákot. Összesen 9 férfi és 23 nő lett más ország állampolgára – derül ki a statisztikából.

A módosított állampolgársági törvény a magyar kedvezményes honosításról szóló jogszabályra érkező válaszként 2010 július 17-én lépett hatályba. Kimondja: aki másik ország állampolgára lesz, elveszti a szlovákot, s ezt azonnal be kell jelentenie a kerületi hivatalnak. Ha ezt nem teszi meg, 3319 euró büntetésre számíthat. A szlovák állampolgárságot elvesztők útlevele és személyi igazolványa is elveszti érvényességét, s ezeket azonnal le kell adni.

A szlovák állampolgárságot nem veszti el az a személy, aki házasságkötés vagy születés révén kapta meg egy másik ország állampolgárságát.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »