Bizalmatlansági indítvány a portugál kormány ellen

Noha az esetleges előrehozott választások kérdése már a kisebbségi Sócrates-kormány megalakulása óta napirenden van Portugáliában, mégis meglepetést okozott az ellenzéki Baloldali Blokk minapi bejelentése, amely szerint március 10-én, Cavaco Silva államfő beiktatásának másnapján bizalmatlansági indítványt terjeszt a parlament elé.

A sokadik kísérlet

A kormánybuktatási kísérlet nem az első a sorban: a második Sócrates-kormány 2009. őszi megalakulása óta a második, José Sócrates 2005 óta tartó miniszterelnöksége óta pedig immár a hatodik bizalmatlansági indítványról szavaz a parlament márciusban. A dátum jelentőségét az adja, hogy március 10-e lesz az első nap, amelyen a második mandátumát megkezdő Cavaco Silva az alkotmány értelmében ismét jogosult lesz a parlament feloszlatására.

A jelenlegi parlamenti erőviszonyok miatt a bizalmatlansági indítvány elfogadásához három párt képviselőinek szavazatára van szükség, amelyek közül az egyiknek a legnagyobb ellenzéki erőnek, a jobbközép Szociáldemokrata Pártnak (PSD) kell lennie.

José Sócrates kormányfő ezért felszólította a parlamenti pártokat és különösen a PSD-t, hogy haladéktalanul tisztázzák, hogyan kívánnak szavazni az indítványról, mert az ország a jelenlegi helyzetben „nem viselné el” a többhetes bizonytalanságot. Sócrates szerint a kormány leváltására irányuló javaslat „kolosszális felelőtlenség”, mivel a politikai válság pillanatnyilag csak ártana a gazdaságnak, és így annak „tízmillió portugál fizetné meg az árát”.

Meglehet-e a többség?

A parlamenti pártok azonban egyelőre kivárnak. Bár a Kommunista Párt a nyilatkozatok alapján valószínűleg támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt, vagy korábbi szándékainak megfelelően maga is benyújt egy hasonlót, és a kereszténydemokrata CDS-PP is mérlegeli annak megszavazását, a PSD nélkül egyikük sem tudja megbuktatni a kormányt. A legnagyobb ellenzéki párt azonban nincsen könnyű helyzetben, különösen, mivel a Baloldali Blokk hangsúlyozta, hogy bizalmatlansági indítványa nemcsak a kormány, hanem az egész „költségvetési többség”, azaz a költségvetést rendszeresen átengedő PSD ellen is irányul, és célja, hogy véget vessen a jelenlegi „liberális ihletésű jobboldali politikának”.

Különböző sajtóértesülések szerint a Szociáldemokrata Párton belül sokan egyelőre nem tartják kívánatosnak az előrehozott választások kikényszerítését. A jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a PSD hét százalékkal vezet a kormányzó Szocialista Párt (PS) előtt, ami nem feltétlenül elegendő az előrehozott választások megnyeréséhez. Emellett a párt továbbra is a „felelős alternatívát” kívánja megjeleníteni a választók előtt, ezért nem valószínű, hogy márciusban – egy nappal az Európai Tanács ülése előtt – megszavazza az egyik baloldali párt konkrét előzmények nélkül benyújtott bizalmatlansági indítványát.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »