Most nehéz lesz bölcsnek maradni

Továbbra is tartjuk azt az elképzelésünket, hogy az idei év egyik nagy alulteljesítője az angol font lesz, elsősorban a jegybanki politika megmerevedése miatt.

Csütörtökön ül össze a Bank of England monetáris bizottsága, hogy meghatározza az irányadó kamatrátát, és döntsön a 200 milliárd font kerettel működő kötvényvásárlási programról.

Az utóbbi hónapokban jól látszódott, hogy milyen súlyos dilemma nyomasztja a jegybanki döntéshozókat. Egyfelől az infláció látszik elszabadulni a 2%-os középtávú céltól, decemberben 3.7%-ra pörgött az éves alapon számolt árindex. Másik oldalról nézve viszont súlyos recesszió látszik felütni a fejét a szigetországban, amely megfékezésére szükséges a rendkívüli intézkedések életben tartása.

Az inflációs nyomás miatt a piacon korábban azt várták, hogy már februárban kénytelen lesz kamatot emelni a BoE, ami egyébként meg is támaszthatta volna a fontot. Mégis inkább most az óvatosság indokolt, vagyis nem fognak egyelőre a kamathoz nyúlni a döntéshozók, ami miatt viszont újra eladói nyomás alá kerülhet a font.

Továbbra is arra számítunk, hogy az eurozonában a hozamok lassan, de felfelé mozognak (például a kockázatközösség miatt a német bundok kamatfelára is emelkedni fog), míg a britek kénytelenek lesznek életben tartani a rendkívüli monetáris kondíciókat, hogy lenyomva tartsák a hosszú oldali hozamokat. Ehhez akár még ki is szélesíthetik a kötvényvásárlási programot, kvázi a Fedéhez hasonló második ösztönző-csomaggal egybekötve, amire az egyik BoE tanácstag, Adam Posen tett többször javaslatot.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »