Megint megvillant a kamatemelés lehetősége

Bár az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet a múlt héten meglehetősen óvatosan fogalmazott az inflációs kilátásokkal kapcsolatban, az világos a jegybankárok számára is, hogy veszélyes lehet, ha az inflációs várakozások az EKB középtávú célja felett horgonyoznak.

Erre figyelmeztetett tegnap Luxemburgban Yves Mersch, az EKB kormányzótanács tagja, aki szerint ketté kell választani a kamatpolitikát az egyéb likviditást serkentő rendkívüli intézkedésektől (például a bankoknak korlátlan mennyiségben nyújtott rövid futamidejű hitelektől).

Mersch szavai azért lehetnek érdekesek, mert azt jelzik, hogy az inflációs várakozások eltérítése céljából az EKB kamatot emelhet anélkül, hogy az egyéb nem konvencionális eszközeihez nyúlnia kellene. Ezt mondta maga a jegybankár is, hogy az infláció féken tartása végett elképzelhető a kamatemelés az eurózónában (miután 15 havi csúcsra emelkedett a közös térségben a fogyasztói árindex).

A másik fontos üzenet, amit Mersch szavaiból kiolvashattunk, hogy az EKB annak még nem látta eljönni az idejét, hogy ne avatkozzon közbe azokon a piacokon ahol likviditási zavar lép fel. A bankközi hitelezés mellett ilyen piaccá vált a periféria országainak állampapírpiaca. És bár az elmúlt két hétben nem kellett ezekből az instrumentumokból vásárolnia a frankfurti jegybanknak, nincs kizárva a további intervenció lehetősége sem.

Mindenesetre az EKB támogatja azt a kezdeményezést, hogy a közös térség stabilitási mechanizmusaként felállított EFSF alap ne csak kötvény kibocsátásra kapjon jogot (a tőkepiaci forrásgyűjtésre), hanem kötvényvásárlásokra is, hogy így tehermentesítse az EKB-t.

Utóbbiról még tárgyalnak a tagállamok, de elképzelhető, hogy valamilyen formában ez az alap veszi át az EKB kötvénypiaci intervenciós funkcióját. Akár közvetlen módon, például, hogy az elsődleges piacon vásárol kötvényeket, vagy indirekt úton, hogy kölcsönt nyújt a rászoruló tagállamoknak, hogy azok vásárolják vissza az adósságukat.

Egyelőre a németek ódzkodnak az ötlettől, ugyanis ez azt jelentené, hogy nekik kockázat közösséget kell vállalniuk a periféria országaival, ami a saját adósságuk refinanszírozásának költségeit emelheti meg. A pénzügyi nehézségektől nyögő országok sem biztos, hogy örülhetnek, ha az EFSF alap aktívabbá válna az állampapírpiacon, ugyanis az a kibocsátások révén konkurenssé is válik velük szemben, és könnyen elszívhatja azokat az intézményi vásárlókat, akik elfogadható hozamszint mellett vettek volna, mondjuk spanyol kötvényeket. Egyéb közvetlen hatása az EFSF kibocsátásainak az lehet, hogy újra emelkedni kezdenek a periféria országainak hozamai, ami arra kényszerítheti ezeket az államokat, hogy az EFSF-hez forduljanak kölcsönért.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »