State of the Union: a jövő megnyerése a cél

Barack Obama State of the Union beszédének központi témája a jövő megnyerése című program, valamint a kiadások csökkkentése volt. Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója viszont kétségét fejezte ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok költségvetése képes lesz az új prioritások és a nagyszabású tervek finanszírozására.

Az amerikai belpolitikai helyzet

Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi belpolitikáját a november másodikai félidős választások, a republikánusok és Obama közötti kompromisszum, valamint a vezetésen belüli személycsere határozta meg. A kongresszusi választásokon a republikánusok többséget szereztek a Képviselőházban, aminek következtében a demokraták elvesztették azt a lehetőséget, hogy minden törvényt át tudjanak vinni a Képviselőházon. Amerikában decemberben döntöttek a Bush-féle adókedvezmények meghosszabításáról, amely során Obama kompromisszumot kötött a republikánusokkal. Ennek értelmében az adókedvezményeket minden társadalmi osztály számára további két évre meghosszabították. Ez a döntés azonban megosztotta a demokrata pártot. 

Rahm Emanuel, Obama volt kabinetfőnöke a chicagói polgármesteri választáson való indulása miatt vált meg Obamától és a Fehér Háztól .Lemondott még Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője is, azonban a személycsere a pénzügyi szférában volt a legjelentősebb. Magyarics Tamás szerint a pénzügyi vezetés cseréje azt üzeni, hogy az Obama-adminisztráció az eddigi gazdaságpolitikai elképzeléseit nem volt képes megvalósítani. Az új vezetők pedig inkább egy középutas szemléletet képviselnek.

A jövő megnyerése

A jövő megnyerése című program volt a State of the Union központi témája. Obama az innováció, az oktatás és az infrastruktúra terén hosszú távú célok lefektetésével kíván fejlődést elérni. Az innováción belül az amerikai elnök célul tűzte ki az olajvállalatok adókedvezményeinek a megszűntetését, valamint, hogy 2035-re 80 százalékkal növeljék az eredményeket, például a tiszta energia elérésének terén. Az oktatás területén adókedvezményeket fognak nyújtani a főiskolai hallgatóknak. Obama az oktatás színvonalának fejlesztésével váloztatna azon a tendencián, amely szerint egyre kevesebb európai diák tanul az Amerikai Egyesült Államokban. A beszédében Obama a fizikai, valamint a virtuális infrastruktúrák fejlesztésére is kitért. Az amerikaiak 80 százaléka 2035-ben már használhatja a nagy sebességű vasutakat, habár ezeket főleg Közép-Nyugaton, valamint Kaliforniában építenék ki. Ezen kívül utak építését, valamint a repülőterek korszerűsítését is tervezi Obama. A virtuális infrastruktúra területén pedig az amerikaiak 98 százaléka öt éven belül hozzáférhet és használhatja majd a szélessávú internetet.

A jövő megnyerése című program azt az üzenetet hordozza, hogy a jövőben fontos szerepe lesz a kormánynak. A kormányzati támogatások nélkül Amerika nem maradhat komoly vetélytárs, ezért növelik az állam szerepét.

Szputnyik-párhuzam

Obama beszédében a Szputnyikot – 1957-ben az oroszok egy mesterséges égitestet jutattak a világűrbe – is megemlítette, amire Amerika új programokkal, intézményekkel és fejlesztésekkel válaszolt. A délkelet-ázsiai térség térnyerése kapcsán vont párhuzamot az amerikai elnök a Szputnyik jelenséggel és kijelentette, hogy a jelen a mai nemzedék szputnyik-pillanatának tekinthető. Magyarics szerint nem teljesen helytálló a Szputnyik-párhuzam, mivel ez inkább hidegháborús kérdésnek tekinthető, valamint a Szputnyik a sebezhetetlenség megszűnését jelentette az USA számára. Az igaz, hogy az Amerikai Egyesült Államok relatív befolyása csökken, azonban nincs ok ekkora aggodalomra.

Gazdasági kérdések

A jövő megnyerésén kívül a költségvetési hiány és az államadósság kezelése is fontos témája volt Obama évértékelő beszédének. Obama az elkövetkező tíz évben 400 milliárd dollárral csökkentené a kiadásokat. Ezen kívül 78 milliárddal fogják csökkenteni a Pentagon kiadásait, valamint az iraki és afganisztáni kivonulással is megspórolhatnak pár milliárd dollárt. Magyarics szerint ez csak placebo, mivel az Obama által kínált megoldás nem biztos, hogy hatékony lesz. A nagyszabású csökkentés nem túl nagy összeg, főleg ennyi évre elosztva. A kiadáscsökkentésből kivették a nagy ellátórendszereket, ilyen például a Medicare és Medicaid, viszont ezek kerülnek a legtöbbe. Ezen programok finanszírozása kétévente 100 millió dollárt jelent az amerikai költségvetés számára, ami viszont tíz év alatt kiteszi az említett 400 milliárd dollárt.

Obama célként határozta meg még 2014-ig a kivitel megduplázását, valamint a vállalati adók csökkentését. Magyarics szerint az első cél nem túl racionális, viszont a második már igen. A vállalati adók az Amerikai Egyesült Államokban a legmagasabbak – 35 százalék -, ezért csökkentésükkel versenyképesebbé válhatnának az amerikai vállalatok, viszont ennek a célkitűzésnek a megvalósítása nem kedvez a költségvetésnek.

Kimaradt a beszédből

Obama ugyan beszélt a kiadáscsökkentési programjáról, azonban arról már nem, hogy azt miből finanszírozná. Kimaradt még a State of the Unionból a bevándorlás kérdése. Erről azért is lett volna fontos Obamának beszélnie, mivel még elnökké választása előtt ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén kezelni fogja a bevándorlás kérdését, ami azóta sem történt meg.

A külpolitikát tekintve Obama megemlítette a tervezett iraki és afganisztáni kivonulást, valamint üdvözölte a Szenátus által is elfogadott új START-egyezményt. Az State of the Union beszéd 2011-ben elsősorban a belpolitikáról szólt, pedig annak a bel-és külpolitikáról egyaránt szólnia kellene. Magyarics szerint Obama a Szputnyik-párhuzamot a külpolitika szempontjából is értelmezhette volna.

Obama beszéde óvatos volt, kerülte az érzékeny témákat. Az amerikai elnök valószínűleg felmérte, hogy a republikánusok nem rendelkeznek olyan kiemelkedő személyiséggel, akinek esélye lenne Obama legyőzésére a 2012-es elnökválasztáson. Obama úgy próbál meg középre mozdulni, hogy közben ne veszítse el a törzsszavazóit, így a State of the Union célja főleg a függetlenek meggyőzése volt.

Fülep Ágnes

Friss hírek