A női kvóta ügyében vesztek össze a német miniszterek

Hosszas vita folyt a német parlamentben a női kvóta ügyéről: Ursula von Leyen és Kristina Schröder miniszterek összecsaptak a vezető pozíciókban lévő nők arányai felett. Egyikük törvényben szabályozott volna, a másik az önkéntességet tartotta helyénvalónak. Úgy tűnik, hogy a törvényt pártoló von Leyen kompromisszumra kész: az általa javasolt, harminc százalékos arányt megtartva hajlandó belemenni az önkéntes elkötelezettség elvébe.

Nem váratott sokáig magára a következő Bundestag-konfliktus: Ursula von Leyen (CDU) munkaügyi miniszter múlt heti kijelentése a női kvóta törvénybe foglalásával kapcsolatban  komoly vitát robbantott ki a német parlamentben. Von Leyen tervei szerint a nagy, tőzsdén jegyzett vállalatok számára kötelezővé kellene tenni a nők harminc százalékos részesedését az elnökségi és felügyelőbizottsági székekből – akár szankciókkal is. Kristina Schröder családügyi miniszter azonban úgy érezte, hogy neki is van szava az ügyben: szerinte egy „állami egységkvóta” politikailag helytelen és alkotmányjogilag is aggályos. Schröder párt- és kabinettársa elképzeléséről így nyilatkozott: „Ilyen nálam nem lesz.” Nagy volt a nyomás a munkaügyi miniszteren, a koalíciós partner FDP is kifejezte nemtetszését. Úgy tűnik, hogy a csatát von Leyen veszti el: mostanra az Unió-frakció felvetését tartja megvalósíthatónak, amely szerint a vállalatok 2013-ig a vezető pozíciók legalább harminc százalékát nőknek adnák, egyelőre azonban önkéntes alapon. Amennyiben 2013-ig nem érik el a megcélzott arányokat, akkor automatikusan érvénybe lépne egy törvényi szabályozás, amely 2018-ig kötelezővé teszi női és férfi kvóták felállítását.

Kompromisszumra hajlik von Leyen

Von Leyen szerint az év során a női kvóta ügyében jó esély van egyeztetett törvénytervezet benyújtására: „Szeretném, ha közös úton járnánk. Schröder asszonynak is szeretném kezemet nyújtani” – mondta a miniszter asszony, miután az Unió-frakció is Schröder mögé állt, illetve egy törvényileg szabályozott kvóta ellenfoglalt állást. A miniszterasszony azonban visszautasította eredeti elképzelése alkotmányellenességét, mivel szerinte az Alaptörvény értelmében az állam őrző szereppel bír és ezért gondoskodnia kell arról, hogy az egyenjogúsági törvény a férfiak és nők esetében is megvalósuljon. Von Leyen továbbá utalt Norvégiára és Spanyolországra, ahol egy törvényileg szabályozott női kvóta már érvényben van. Megegyezésre való hajlandóságával egyidejűleg a munkaügyi miniszter jelezte, továbbra is aktív kíván maradni az ügyben: „Látom, hogy a kvóta jelenleg nem keresztülvihető, ezzel azonban a probléma nem tűnik el, hogy a felügyelőbizottságok és elnökségek Németországban gyakorlatilag nőmentes övezetek. A nők bízhatnak bennem, továbbra is a témánál maradok.”

Mélyebben gyökerezik a két hölgy közötti ellentét

A két miniszter közötti konfliktusnak azonban múltja van: Kristina Schröder a családügyi miniszteri bársonyszéket von Leyen után foglalhatta el, von Leyen munkaügyi miniszterként azonban úgy érzi, még mindig szeretne beleszólni a családokat érintő témákba. Állítólag a két vezető között már többször volt civakodás, ennyire nyíltan azonban ritkán konfrontálódtak egymással. Von Leyen eleinte azt nyilatkozta, hogy a női kvótában egyetértés van közte és kolléganője között, Schröder ennek ellenére többször is kihangsúlyozta, hogy ellenzi az általános, törvényileg szabályozott kvótát. A családügyi miniszter a nők további akadályozását a német „jelenléti kultuszban” látja: „A legtöbb vezetőségben elvárják, hogy egy vezető 60, 80 órát dolgozzon, és ne legyen semmiféle családi kötelezettsége – vagy ezeket adja le partnerének” – kritizált Schröder. A miniszter asszony hamarosan saját bőrén is megtapasztalhatja, miről beszél: nemrégiben jelentette be várandósságát a frakció előtt, a leendő édesapa államtitkárként szintén a politikában tevékenykedik.

Lapozzon és tudja meg, hogy mi a kormánykoalíció és az ellenzék álláspontja!

A konzervatív CSU álláspontja

Beszállt a vitába a bajor munkaügyi miniszter asszony Christine Haderthauer (CSU) is, aki egy „meggyőződésből való női kvóta” mellett foglalt állást, amely csupán annyit jelent: a vállalatok majd szabályozzák a kérdést saját maguk. „A felügyelőbizottságba gyorsan be lehet ültetni egy pár nőt, de akkor ez nem más, mint show-effektus” – nyilatkozta Haderthauer. A CSU-politikus szerint az önkéntes kvóta mellett a vállalatok női jelenlétről és fizetéséről szóló beszámolói kötelezettsége jelenthetne megoldást. Annak ellenére, hogy tavaly októberben – viták és erős ellenállás után –  a párton belül női kvóta került bevezetésre, a CSU a gazdaságban mégis máshogy látja a helyzetet.

A liberális FDP álláspontja

A koalíciós partner FDP sem hagyta szó nélkül von Leyen ötletét: Christian Lindner, a párt főtitkára egy „merev, fix kvótát” nem tart elfogadhatónak, mivel ez egy megengedethetetlen beavatkozást jelentene a vállalatok szerződési szabadságába és személyzeti politikájába a legjobb jelentkezők kiválasztásában. Pártja arra épít, hogy az elkövetkező évek társadalmi és demográfiai változásai miatt automatikusan több nő kerül vezető pozícióba. A Schröder-féle felvetések felé azonban „szkeptikus tárgyalási hajlandóságot” mutat az FDP, mivel az alapjaiban megfelel a koalíciós szerződésben foglaltaknak, miszerint az Unio és az FDP törekszik a nők vezető pozíciókban való arányának növelésére. Az FDP adta igazságügyi miniszter asszony, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger nyilatkozata szerint von Leyen kijelentései csupán egy vitához való adalékot jelenthetnek, mivel nem képezik a koalíciós szerződés részét.  Véleménye szerint nem elég a vállalatokat kötelezni, miközben a keretfeltételekről nem folynak tárgyalások. Rainer Brüderle (FDP) gazdasági miniszter pedig jelezte, hogy a márciusra tervezett, von Leyen és Schröder valamint a legnagyobb német vállalatok találkozóján ő is részt kíván venni.

Női kvóta – elképzelések az ellenzéknél 

Nem azonosak az elképzelések a női kvóta mértékéről az ellenzéknél sem: kellemetlenül érinti az SPD-t a vita, hiszen von Leyen ezzel egy alapvetően szociáldemokrata témát pendített meg. Az SPD-nek sokévi kormányzása alatt nem sikerült előrelépést elérni a női kvóta ügyében, melynek mértékét negyven százalékban határozná meg.  A Zöldek szintén negyven százalékot tartanának helyénvalónak, a baloldali Linke a nők vezető pozíciókból való részesedésének arányát ötven százalékosra tenné.

És mit szólt mindehhez Merkel?

Angela Merkel első körben szóvivőjén keresztül tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a kvóta-vitát „normális tárgyalásnak tartja”, mivel a két miniszter az „alapfeltevésben, hogy változásra van szükség” egyetért. És különben is: a terveket márciusban pontosítják, ezt megelőzően pedig tárgyalások folynak a német vállalatok képviselőivel. A folytatásban azonban Merkel Kristina Schröder mellé állt, szóvivője egyértelműben fogalmazott: „egyelőre” nem követi a törvényileg meghatározott kvóta koncepcióját, mivel még időt kell adni a gazdaságnak. Ezt azonban nem lehet a végtelenségig húzni, elsőként azonban tárgyalásokat kell folytatni a gazdaság képviselőivel – nyilatkozta a kormányszóvivő. A kancellár asszony véleményét a koalíciós partner FDP és a CSU elutasító álláspontjával indokolta.

Balog Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »