Oroszország hamarosan csatlakozhat a WTO-hoz

Újabb fejlemények kerültek napvilágra Oroszország lehetséges csatlakozásának időpontjáról. A jelenlegi helyzet kedvező képet fest a tárgyalások állásáról, nem kizárt, hogy Oroszország még az idei évben csatlakozik a világszervezethez.

Maxim Medvegykov az orosz fél vezető tárgyalója elmondta, a kihívások kétharmadán túl vannak, így a következő márciusi informális ülést követően már csak egy hónapra lesz szükség a jelentés elkészítéséhez, amelyet aztán a WTO Általános Tanácsa fog elbírálni, amely dönteni hivatott a felvételről.

Oroszország a legnagyobb olyan ország, amely nem tagja a WTO-nak a maga 1,2 milliárd dolláros gazdaságával. A tárgyalások már 17 éve tartanak a felek között, ráadásul a csatlakozási kérelmet még a WTO elődjéhez, a GATT-hoz nyújtották be 1993-ban.

Az Általános Tanács kéthavonta gyűlik össze, a jelentés várható elfogadása utáni első ülés júliusban lesz. Az orosz fél nem szeretné kivárni az ezt követő alkalmat a csatlakozással, ezért fel kívánják gyorsítani a folyamatot. Moszkva különösképpen azért érdekelt ebben, mert 2012 márciusában orosz, novemberében pedig amerikai elnökválasztások lesznek. Amennyiben nem sikerül idén lezárni a csatlakozást, könnyen lehet, hogy legközelebb már csak 2013-ban lesz erre lehetőség.

Mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió támogatásáról biztosította Oroszországot, mint a két legfontosabb kereskedelmi partner. Az amerikai támogatás tágabb kontextusban belehelyezhető Obama új politikájába, ami az „újraindulás” („reset”) néven vált ismertté. Ennek volt része az új START-szerződés elfogadása is a hét folyamán.

A rendezésre váró problémák között szerepelnek az állami támogatások a mezőgazdaság terén, az állami vállalatok kiemelt szerepe valamint a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos viták. Az USA, illetve az EU számára az egyedüli akadályt a mezőgazdasági támogatások jelentik, erről még folynak a tárgyalások a felek között. Medvegykov hozzátette, hogy kisebb országok különböző ellenvetésekkel álltak elő, látva a gyors előrehaladást, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Medvegykov külön említést tett Grúzia problémájáról, ami elmondása szerint nem merült fel problémaként  a megbeszéléseken. A grúzok korábban sérelmezték az orosz vámtisztek tevékenységét a grúz-orosz határ mentén. Az ügyet bilaterális tárgyalások keretében rendezhetik az érintettek.

Mindkét fél pozitívan áll a csatlakozáshoz ezt jelzi, hogy Pascal Lamy a WTO főigazgatója is lehetségesnek látja tárgyalások idei lezárását. Az ügy fontosságát alátámasztja Alekszej Kudrin miniszter-elnök helyettes mondata a Davosi világgazdasági Fórumot követően: „Oroszország a WTO csatlakozás meg nem valósításával a lehető legkedvezőtlenebb helyzetbe kerülne a válságot követő nemzetközi kereskedelmi rendszerben.”

Rózsa József

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »