Új tankönyvek a magyar diákoknak

Elkészülnek a magyar nyelvű tankönyvek történelemből és földrajzból a következő tanévre. Román nyelv és irodalomból viszont teljesen új tantervet és tankönyvet írnak, ezért ezt a tantárgyat csak 2012 őszétől tanítják az új módszer szerint a magyar diákoknak.

Az államnyelv tanításához új tanterv készül, földrajzból és történelemből viszont csak az oktatás nyelve változik.

„Jobban meg tudják tanulni az anyagot, könnyebb lesz, hamarabb sikerül elsajátítani. A helységek neve először magyarul, utána románul szerepel majd a tankönyvekben” – mondja Nagy Réka, a Bukaresti Ady Endre Líceum földrajztanára.

Az új tanév előtt nincs idő a minisztériumi tankönyv akkreditálására. A meglévő román nyelvű tankönyvek fordítása viszont még beleférhet.

„Utánaszámoltunk, nagyon nagy erőfeszítéssel és komoly összefogással, de lehetséges az, hogy szeptemberben a gyermekek kezébe már magyar nyelvű tankönyveket adjunk” – véli Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

A kiadók szerint a fordítás után nyelvi és szakmai szempontból is javítani kell a könyveket.

„Egy román gyermeknek természetesen hangzik, hogy mi a dákoktól és a rómaiaktól származunk, de ez a magyar gyermeknek egyáltalán nem természetes, ezt másképp kell megmagyarázni” – mondja Dáné Károly, a bukaresti Országos Tankönyvkiadó igazgatója.

Ezt a fázist még akkor sem szabad kihagyni, ha pluszköltségeket jelent a kiadónak.

A tanárok azt remélik, hogy nem fog megismétlődni a néhány évvel ezelőtti eset, amikor helyesírási hibákkal teletűzdelt tankönyvek kerültek a magyar tanulók kezébe. Az RMDSZ azt ígéri, hogy a megbízott kiadó idén ősszel minőségi tankönyvekkel jelentkezik majd.

Kitekintő / Erdély Ma / Duna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »