Oroszországnak mínusz egy műholdja van

Oroszország minden bizonnyal megint elvesztett egy műholdat. A katonai rendeltetésű geodéziai rakétahordozó műholddal a fellövését követő két és fél óra múlva már nem volt kapcsolat, a földi műszerek nem látták. A műhold  nem a számára kijelölt kör alakú pályán halad, hanem egy ellipszisen, ami igencsak eltér a számításoktól.

A pálya jellegét figyelembe véve a műhold valószínűleg nem lesz képes ellátni célul kitűzött feladatait és így minden bizonnyal elveszettnek nyilvánítják majd” – nyilatkozta a Roszkoszmosz illetékese az Interfax hírügynökségnek.

Ezzel homlokegyenest ellentétes a RIA Novosztyi hírügynökség megkérdezett szakértőjének véleménye. Szerinte ugyan igaz, hogy az eredeti  pályától eltért a műhold, de azt lehet korrigálni és el tudja majd látni a számára kijelölt feladatokat. Ennyire eltérő álláspontok a hivatalos közlemények szűkszavúsága miatt születnek. Az is érdekes, hogy hivatalosan rendkívül pontos geodéziai mérésekre tervezeték a műholdat,  azonban több hírforrás is tudni véli annak katonai célú mivoltát. Csak annyi biztos, hogy még tavaly decemberben került volna sor a fellövésére, azonban akkor technikai problémákra hivatkozva elhalasztották.

Az orosz műholdakra „rájár a rúd” mostanában.  December elején a Glonass három műholdja a Csendes-óceánban landolt, holott nagy reményeket fűztek a 24 műholdból álló rendszer kiépítéséhez. A mostani eset biztosan nem növeli az orosz műholdfellövés önbizalmát.

Kiss Annamária

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »