Készül a stratégia az internetes támadások kivédésére

Komoly előrelépésről számolnak be az Egyesült Államok katonai és büntetés-végrehajtási szervezetei az évek óta fokozódó cyber-háborús támadások elhárításában és felderítésében.

A roppant kiterjedésű és gyakorlatilag névtelen internet-univerzum felől érkező fenyegetést az amerikai hatóságok kormányzati szinten kívánják kezelni a jövőben – mondták el az AP-nek névtelenül nyilatkozó hivatalos személyek. Ez egyszerre jelenti a cyber-bűntényekkel kapcsolatos információgyűjtés fokozódását, illetve az olyan új eljárások fejlesztését, mint a kémeszközökkel, műholdakkal vagy egyéb elektronikus megfigyelőrendszerekkel történő nyomozást. Ahogy a cyber-elhárítás egyre inkább a hagyományos titkosügynök technikai és taktikai arzenálját fogja mozgósítani, úgy a kormány a jövőben a nemzetközi együttműködésre is nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a komplex esetek kinyomozásának érdekében.

Csupán két-három évvel ezelőtt még általánosan elterjedt nézet volt a digitális alvilágban, hogy bármikor megtámadhatod az Egyesült Államokat, és simán megúszod minden további következmény nélkül” – nyilatkozta Shawn Henry, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatóhelyettese az AP-nek.

Az új harctér újfajta támadásainak egyik legkritikusabb érintettje maga a Pentagon, amely csak az elmúlt években hozta létre saját, önálló egységét a számítógéppel kivitelezett ellenséges műveletek megelőzése és kivizsgálása céljából. A Cyber Parancsnokságot a védelmi miniszter, Robert Gates hívta életre 2009 júniusában. Az egységet a Fort Meade-i támaszponton helyezték el, ahol a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) központja is található. Az AP szerint a Védelmi Minisztérium szervereit célzó támadások legtöbbje kémkedés jellegű, inkább adatlopási törekvésekként kezelendők, semmint manipulálási vagy károkozási kísérletekként.

„A támadók kilétének meghatározása bonyolult dolog, de nagyon keményen dolgozunk rajta” – nyilatkozta az AP-nek az új parancsnokság kiépülését felügyelő Kevin Chilton tábornok. Bizonyítandó a titkos fejlesztések sikerességét, hivatalos katonai körök most úgy gondolják, hogy megtalálták annak a számítógépes féregnek a forrását, amely 2008-ban rést ütött a Pentagon korábban biztonságosnak hitt hálózatában. Komolyabb részletek ugyan nem kerültek az AP birtokába, de az eddigi nyomok egy kormányszintű támadóra utalnak. A szakemberek feltételezése szerint Kína vagy Oroszország jöhet szóba.

Nem léteznek pontos kimutatások arról, hogy a Pentagont milyen gyakorisággal érik cyber-támadások. Lawrence P. Farrell, az Egyesült Államok Légierejének visszavonult altábornagya egy az NDIA nemzetvédelmi magazinnak írt cikkében azt állítja, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által üzemeltetett 15 ezer hálózat több millió számítógépét akár ötezer rosszindulatú behatolás is érheti naponta, noha ezeknek alig egy töredéke kerül az eseménynaplóba. Ez év márciusában a Védelmi Minisztériumnak egy komplett, cyber-hadviselési irányelvet kell terjesztenie a Kongresszus elé, melyből várhatóan nem csak a 2008-as, hanem egy 2009. július 4-ei, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) ellen elkövetett támadás részletei is ki fognak derülni.

Tatai Gábor

Friss hírek