Az oroszok helyzete is forrósodik Egyiptomban

Egyre inkább elszabadulnak az indulatok Egyiptom nagyobb városaiban, ezért egyre több ország külügyminisztériuma, köztük Oroszország is arra kéri állampolgárait, hogy ne utazzanak a forrongó országba. Az ott tartózkodó személyek evakuációja még nem merült fel orosz részről, de fokozott óvatosságra szólítottak fel a hatóságok.

Egyre kritikusabb a helyzet Kairóban, ahol a becslések szerint a kormányellenes tüntetések során a halottak száma már elérte a 300-at, a sebesülteké pedig a 4000-et, tájékoztatott az al-Dzszíra televíziós csatorna hétfőn. Az immáron egy hete tartó zavargások fő célpontja a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak államfő, aki egyelőre nem hajlandó lemondani tisztségéről.

Az orosz Külügyminisztérium tegnap kiadott közleményében felszólította az orosz állampolgárokat, hogy ne utazzanak a konfliktus sújtotta országba, illetve azt javasolták az ott tartózkodóknak, hogy mielőbb térjenek haza. Alekszander Lukasevics szóvivő hozzátette, aki úgy dönt, hogy maradni kíván legyen fokozottan óvatos és kerülje a demonstrációk helyszíneit.

A „Rozturizm” (Orosz Szövetségi Turisztikai Iroda) információi szerint 40-60 ezer orosz tartózkodik Egyiptomban, melyből 40 ezer turista, azonban mindössze néhányan jelezték hazatérési szándékukat, nyilatkozta a RIA Novosztyinak Szergej Kornyejev, az Orosz Turisztikai Irodák Szakszervezetének helyettes vezetője. Ennek ellenére hétfőn felszólították az utazási irodákat, hogy ne értékesítsenek több egyiptomi utazást a bizonytalan helyzetre való tekintettel.

Mihail Bogdanov egyiptomi nagykövet elmondta az orosz állampolgárok evakuálása nem szükséges. Erről Moszkvában is egyetértés van, habár a nagykövetség elmondása szerint mindent előkészítettek a művelet végrehajtásához. Mindeközben számos ország megkezdte az evakuálást, mint például Ukrajna, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Kína, az Egyesült Államok vagy Görögország.

A nagykövet úr hozzátette, hogy az Egyiptomban tanuló orosz diákok sincsenek veszélyben. Ennek ellenére 120 orosz diák rekedt kairói kollégiumában, ezért ők tegnap jelezték, szeretnék elhagyni az országot. Miután Bogdanov ellátogatott a színhelyre hangsúlyozta, hogy a diákok élete nem forgott veszélyben, csupán nem tudtak élelemhez jutni, mivel a boltok nagy része napok óta nem nyit ki. Elmondása szerint a diákok korábban is megoldhatták volna hazautazásukat, ha szerették volna. Rajtuk kívül 15 tatársztáni tanár és diák hagyta el az országot február 1-én.

Az orosz energiavállalatok ezzel szemben megkezdték dolgozóik evakuálását – tájékoztatott a RIA Novosztyi. A Lukoil olajvállalat 15 családot menekített a közeli Dubaiba, ahonnan később Moszkvába szállítják őket. A Novatek cég, amely ez egyiptomi Sarva energia vállalattal együttműködve dolgozik az északi területek gázmezőin szintén egy különjárat indítását tervezi.

Rózsa József

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »