A nagymagyar eszme terjedésétől tartanak

Ma megkezdődött a pozsonyi parlamentben az államnyelvtörvény vitája. Az államnyelvről szóló törvény módosítását korábban már megszavazták, de a köztársasági elnök nem írta alá, hanem újratárgyalásra visszaküldte a parlamentnek.

Marek Maďarič, az ellenzéki Smer parlamenti képviselője szerint a nyelvtörvénynek azt kell biztosítania, hogy a fontos információk magyar nyelven is elérhetők legyenek. “Ez láthatóan rombolja a magyar nemzetiségű szlovák állampolgárok nagymagyar politikájáról szőtt elképzeléseit. Valószínűleg minél kevésbé fognak odafigyelni a szlovák nyelvű információkra, annál jobban fognak politikailag Magyarországhoz közeledni” – mondta a képviselő.

Maďarič szerint Iveta Radičová kormánya kedvez a nagymagyar politikának, és “támogatja a szlovákok jogainak büntetlen megsértését, azzal, hogy kiveszi a törvényből a szankciókat”.

Rafaj: hullát csináltunk az államnyelvből

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) hajlandó lenne akár az Alkotmánybírósághoz is fordulni, ha a parlament változatlan formában ismét jóváhagyja az Ivan Gašparovič államfő által visszaküldött nyelvtörvényt.

Míg az államfő azért küldte vissza a rendelkezést, mert az a kulturális minisztérium szubjektív ítéletére bízta a büntetések nagyságát, Rafael Rafaj, az SNS képviselője szerint a törvény nem tartja tiszteletben az államnyelvet, és megszünteti „elsődleges szerepét.”

„Hullát csináltunk az államnyelvből. Legalábbis kómában van, és abban is marad az újabb módosításáig” – hangsúlyozta Rafaj, s hivatkozott a dél-szlovákiai szlovákok állásfoglalására is, akik korábban kijelentették, a törvény hozzájárulhat a többségi nemzet diszkriminációjához a térségben.

Marek Maďarič volt kulturális miniszter szerint a kormány a nagymagyar politika kedvében szeretne járni, amelynek érdeke, hogy a szlovákiai magyarok minél kevésbé érzékeljék a szlovák nyelven írt információkat.

Kitekintő / Új Szó / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »