Gyülöletkeltő falfirkák Zomborban

A vajdasági Zomborban fenyegető falfirkák jelentek meg, s ismeretlen tettesek horogkeresztet festettek a helyi zsidó hitközség épületének falára és a cigánytelep házaira.

A gyűlöletkeltő grafittik miatt látogatott ma ebben a nyugat-bácskai nagyvárosba Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke, aki egyben a tartományi biztonsági tanács vezetője is.

Nemanja Delić polgármesterrel, Saša Dmitrašinović helyi rendőrparancsnokkal és Miroslav Krkelić helyi ügyésszel, valamint a zsidó közösség képviselőivel a gyűlölködő falfirkák, valamint a náci jelkép megjelenéséről tanácskozott. A grafittiket már lefestették, az ismeretlen elkövetők ellen pedig megkezdték a nyomozást nagy erőkkel.

Egeresi beszédében kijelentette, hogy az üzenetek, amelyek vallási, nemzeti gyűlöletet keltenek, s dicsőítik a fasizmust, különösen veszélyesek, amikor Vajdaságban jelennek meg, mert Vajdaság alapjai és a legnagyobb gazdagsága az emberek egyenrangúsága. A harmonikus együttélés, a tolerancia, a multikulturalizmus, multietnikusság és a többnyelvűség identitásunk lényege, hangoztatta a parlamenti elnök, aki szerint enélkül nincs Vajdaság. S azért vagyunk itt, folytatta Egeresi, hogy ezt világosan és hangosan kimondjuk, s szembeszálljunk mindazokkal, akik ezeket az alapokat megingatnák.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »