nyelvtörvény

Vita a nyelvtörvényről Szlovákiában

Nincs segítségük az önkormányzatoknak, nem tudják, hogyan kezeljék a nyelvtörvény előírásait. Egyelőre nem folytatódik a magyar–szlovák, a roma–szlovák és a ruszin–szlovák közigazgatási szótárak fejlesztése sem.

Read More »

Megérkezett a vasút válasza a kétnyelvűségre

Megjöttek az első válaszlevelek a vasút részéről a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom 45 centtel a vasúti kétnyelvűségért akciója keretén belül elküldött levelekre. A vasút a törvényre hivatkozik. A mozgalom március végén hirdette meg az akciót, melybe a lehető legszélesebb rétegeket akarták bekapcsolni.

Read More »

Marad a szlovákiai női nevek -ová végződése

Visszakozott a belügyi tárca, és visszavonta azt a korábbi javaslatát, amely szerint a Szlovákiában élő nők – nemzetiségre való tekintet nélkül – eldönthetnék, kívánják-e avagy sem nevükben az -ová végződést használni.

Read More »

Monográfia a kárpátaljai nyelvpolitikáról

Csernicskó István legújabb könyve bemutatja, hogy az osztrák–magyar kiegyezéstől 2010-ig terjedő időszakban a mai Kárpátalja területén osztozó államok milyen nyelvpolitikai célokat fogalmaztak meg az itt beszélt nyelvek vonatkozásában, és hogyan jelentek meg a nyelvpolitikai törekvéseik az egyszerű emberek mindennapjaiban.

Read More »