Hamarosan akut orvoshiány alakulhat ki

Nem vezettek eredményre a tárgyalások a cseh egészségügyi miniszter Leoš Heger és az orvosok képviselői között. A „Köszönjük, mi elmegyünk” akció így nem fejeződik be február elsején.

Heger pénteken felajánlott kétmilliárd cseh koronát (82,5 millió eurót) az egészségügyben dolgozók részére Martin Engelnek, a Cseh Orvosi Szakszervezet és Milan Kubeknek, a Cseh Orvosi Kamara elnökeinek, akik az orvosok nevében tárgyaltak a miniszterrel. A régóta fennálló alacsony bérek és az egészségügy elhanyagolt helyzete miatt közel 4 000 csehországi orvos mondta fel 2010 végén munkaszerződését és úgy döntött, inkább külföldön keres munkát. Ha ez megtörténnne, veszélybe kerülne az alapvető ellátást a cseh kórházakban.

Az érintettek keddig kértek időt, hogy átgondolják az ajánlatot, és úgy döntöttek, hogy ezt nem fogadják el. Az orvosok eredetileg hárommilliárd koronát követeltek, de a miniszter kijelentette, az ajánlata végleges és pénteken arra kérte az orvosokat, hogy vonják vissza a felmondásaikat. A szakszervezetek „félterméknek” nevezték az ajánlatot és garanciát követelnek a minisztertől, hogy az orvosok vissza kaphatják az eredeti munkahelyüket. Heger szerint viszont ilyen ígéretet a munka törvénykönyvre való tekintettel nem adhat. Azt is tudni akarják, pontosan milyen összeggel emelkedne egy orvos bére.

A kétmilliárd cseh korona nem csak az orvosok, hanem az összes egészségügyi dolgozó fizetésének emelésére lenne felhasználva. A béremeléseket 10 000 kórházi ágy megszüntetéséből akarták fedezni.

Molnár Antónia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »