„Harag Napja” jordán módra

Múlt pénteken – immáron harmadszorra – több ezer tüntető özönlött a jordániai városok utcáira, hogy hangot adjon a kormány gazdaságpolitikájával szembeni elégedetlenségének. Az alapvető élelmiszerek árának emelkedése, a munkanélküliség, az infláció és a korrupció keltette feszültségek miatt a tömegek Safir Rifai miniszterelnök – aki egyébként a korábbi kormányfő fia – távozását követelték.

A hatmilliós közel-keleti királyság sokáig a térség legbiztonságosabb országának címével dicsekedhetett. Természeti kincsek híján gazdasága a turizmusra és az amerikai segélyekre van ráutalva. Az ország élén 1999 óta álló II. Abdullah király viszonylagos népszerűségnek örvend népe körében, de feszültséget kelt a régóta fennálló rossz gazdasági helyzet. A király trónra lépése után egy tízéves terveben politikai, társadalmi és gazdasági reformokat helyezett kilátásba, melyeket végül egy több tucat áldozattal járó öngyilkos merénylet (Amman, 2005) a háttérbe szorított. Abdullah a megváltozott körülményekre hivatkozva a biztonságot és a stabilitást jelölte meg politikájának prioritásaiként.

A kormány – a tunéziai események után – gazdasági csomag bevezetésével (üzemanyag adójának csökkentése, alapvető élelmiszerek árának támogatása) kívánta lecsillapítani a tömegek elégedetlenségét. A tüntetések egyik fő szervezetének, a politikai paletta széles rétegeit összefogó Jordán Aktivisták a Változásért „Jayeen” (Jövünk) szóvivője, Muhammad Sneid szerint Rifai kormánya „a gazadási és politikai ügyekben való visszaesésen kívül nem hozott semmit az országnak” (Ammon News).

A péntekenként, most már harmadszorra megrendezett tüntetéseken erőszakos eseményekre eddig még nem került sor.

Németh Vera

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »