Nem látszik a Brexit-vita vége, a britek új szabályokat akarnak

Nincs értelme a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatott tárgyalások újbóli megnyitásának – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltje kedden Berlinben.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa pártja és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös német szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte: a tárgyalások újranyitása azt jelentené, hogy nemcsak az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügyéről kellene tárgyalni, hanem a többi között Gibraltár kérdéséről, a brit és az EU-s állampolgárok helyzetéről, és arról is, hogy „mennyi pénzt kell fizetnie Nagy-Britanniának a kilépésért”.

„Ha valamit újranyitunk, akkor mindent újra megnyitunk” – mondta Manfred Weber. A brit félnek inkább tiszteletben kellene tartania a Brexit feltételeiről folytatott tárgyalások eredményeként kötött megállapodást, és azt kellene rögzítenie, hogy milyen kapcsolatrendszert kíván kiépíteni az EU-val.

A megállapodás több mint két év munkájával kidolgozott kompromisszum sok érdek között, és mind a 28 EU-tagállam kormánya elfogadta. Londonnak nem ezt kell megkérdőjeleznie egyoldalú próbálkozásokkal, hanem végre tisztáznia kell álláspontját az Egyesült Királyság és az EU Brexit utáni kapcsolatrendszerének kérdésében – fejtette ki a német EP-képviselő.

Mint mondta, hazájában is van „Brexit-párt”, méghozzá az Alternatíva Németországnak (AfD) elnevezésű ellenzéki, jobboldali erő, amely kilátásba helyezte Németország kilépését az EU-ból. Aki ezt „komolyan fontolgatja, milliók sorsával és a kontinens békéjével játszik” – mondta Manfred Weber. Kiemelte, hogy a CDU/CSU szövetség az AfD-vel szemben a stabilitás és az európai partnerség pártján áll.

Az EP-választáson azt kell eldönteni, hogy van-e jövője a partnerségnek, amely veszélybe került, mert léteznek erők, amelyek „vissza akarnak térni a nacionalizmushoz, és szét akarják szakítani Európát” – mondta az EPP csúcsjelöltje.

Theresa May még változtatna

A keddi alsóházi vita kezdete előtt May szóvivője bejelentette, hogy a kormányfő a kilépési egyezményről novemberben lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól a backstop-mechanizmus módosítása érdekében. Alsóházi felszólalásában Theresa May kifejtette: London nem csupán újabb levélváltásokat akar az Európai Unióval, hanem jelentős és jogilag kötelező erejű módosításokat kíván elérni a kilépési megállapodásban.

A brit miniszterelnök elismerte, hogy nem lesz könnyű feladat e módosítások megtárgyalása az EU-val, mivel a változtatások a kilépési egyezmény újranyitását igénylik, és „tudom, hogy európai partnereink csak korlátozott mértékben lelkesednek ezért”. Hozzátette ugyanakkor: hiszi, hogy a parlament és a kormány támogatásával még a brit kilépés március végi időpontja előtt el lehet érni a London által kívánt változtatásokat.

A Brexit-megállapodáshoz az egyik legnagyobb horderejű indítványt Sir Graham Brady, az alsóházi tory pártcsoport legbefolyásosabb nem kormányzati tisztviselője terjesztett be előző este. Sir Graham javaslata értelmében az alsóházi konzervatív frakció támogatja a Brexit feltételrendszeréről elért megállapodást, de csak akkor, ha a vitatott backstop-mechanizmus helyett „alternatív” megoldás kerül be az egyezménybe az ír-északír határellenőrzés elkerülésére. A brit kormány támogatja ezt a módosító indítványt.

Keddi felszólalásában Theresa May miniszterelnök is arra kérte a képviselőket, hogy a vitanap után, késő este esedékes szavazáson támogassák ezt a javaslatot, mert ez erőteljes felhatalmazást adna neki a Brüsszellel folytatandó újabb tárgyalásokhoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »