Trump még több pénzt költene a védelemre

A védelmi kiadások emelését ígérte és prioritásnak nevezte az új rakétavédelmi technológiák kifejlesztését a rakétavédelmi képességek fokozásához Donald Trump amerikai elnök a védelmi minisztériumban elmondott beszédében.

A rakétavédelmi stratégiát áttekintő beszédében az elnök hangsúlyozta: „célunk egyszerű, biztosítani akarjuk, hogy bárhol, bármikor, bárhonnan az Egyesült Államok irányában felbocsátott bármilyen rakétát azonosítsunk és elpusztítsunk”.

Trump kifejtette: „minden amerikait megvédünk minden típusú rakétatámadástól”, és ehhez elsődleges fontosságúnak mondta új elfogó berendezések és radarok meghonosítását, valamint a rakétafelismerő rendszerek képességeinek javítását. Emellett kiemelte az űrvédelmi rendszerek fontosságát is.

Leszögezte továbbá, hogy az Egyesült Államok „100 százalékig a NATO-val tart”. Ezúttal is hozzátette, hogy a NATO-tagországoknak nagyobb hozzájárulást kell fizetniük.

Az elnök nem említette az észak-koreai, iráni, kínai vagy orosz fenyegetést – jobbára az amerikai-mexikói határvédelemről beszélt -, az amerikai sajtóban nyilvánosságra hozott rakétavédelmi beszámoló azonban részletesen szól Washington aggodalmairól az iráni, orosz és kínai katonai képességek erősödése miatt és „különleges fenyegetésnek” nevezi Észak-Koreát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A jelentés számba veszi azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az Egyesült Államok az ellenséges rakétatámadások elleni védelem érdekében tesz, beleértve a világűrbe telepítendő érzékelők és fegyverzetek kifejlesztésének szorgalmazását.

A dokumentum erőteljesen fogalmaz Észak-Koreával kapcsolatban: „miközben most megvan a békéhez vezető út, Észak-Korea továbbra is különleges fenyegetést jelent, és az Egyesült Államoknak muszáj ébernek maradnia”. Elemzők szerint e megállapítás éles ellentétben áll Donald Trump tavaly júniusban, a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott csúcstalálkozója után közzétett Twitter-üzenetében megfogalmazottakkal. Az amerikai elnök akkor azt írta: „immár nincs többé nukleáris fenyegetés Észak-Korea részéről”.

A rakétavédelmi stratégiát áttekintő dokumentum – Ronald Reagan elnök csillagháborús terveit idézve – új, kísérleti technológiák, egyebek között a világűrbe telepített rakétarendszerek kifejlesztését javasolja, amelyek segítségével a világűrből lehetne megsemmisíteni az ellenséges rakétákat. Ehhez beruházásokat sürget.

A jelentés szerint Iránnak van a közel-keleti térségben a legnagyobb ballisztikusrakéta-készlete.

A dokumentum emellett megerősítette, hogy egy nagyhatalommal szembeni háborúban az Egyesült Államok a földi indítású, „útközben” megsemmisítő rakétavédelmi rendszert (GMD) használná.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »