Oroszország szerint nem fog megtörténni az amerikai csapatkivonás Szíriából

Oroszország kétli, hogy az Egyesült Államok maradéktalanul kivonná erőit Szíriából, mert az amerikai katonai jelenlét fenntartásának erős a támogatottsága Washingtonban – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdai újdelhi sajtótájékoztatóján.

„Nem tudom elképzelni, hogy a jelenlegi helyzetben – amikor Washington féktelenül a világuralmat hajszolja és arra törekszik, hogy mindenhol jelen legyen és a kérdéseket kizárólag az ő feltételei szerint oldják meg – az Egyesült Államok fizikailag, maradéktalanul és vitathatatlanul elhagyja katonai értelemben Szíriát” – idézte a diplomata szavait a TASZSZ orosz hírügynökség.

Rjabkov közölte, hogy „a szíriai téma több aspektusáról” hamarosan újabb orosz-amerikai egyeztetés lesz, bár arról nem feltétlenül tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az orosz diplomáciai tárca helyettes vezetője megismételte, hogy Oroszország kész folytatni a párbeszédet az Egyesült Államokkal a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú nukleáris erők (INF) felszámolásáról 1987-ben kötött egyezmény jövőjéről. Mint mondta, ha Washington kész erre, akkor „akár holnap is” megkezdődhetnek a tárgyalások a két ország szaktárcái, illetve nemzetbiztonsági tanácsai között.

Rjabkov óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy katonai beavatkozást hajtson végre Venezuelában. Mint mondta, ennek „katasztrofális következményei lennének”. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intervenciót még a Caracasszal szemben leginkább kritikus latin-amerikai kormányok is ellenzik.

A diplomata szerint „kizárt” hogy, Oroszország csapatokat vezényeljen Afganisztánba. Mint elmondta, nem lát alapot arra, hogy az orosz vezetés egy ilyen lépést mérlegeljen. Rámutatott, hogy Moszkva és Kabul már régóta együttműködik biztonsági kérdésekben. Rjabkov Donald Trump amerikai elnöknek arra az év elején elhangzott felvetésére reagált, amely szerint Afganisztánban a vele „szomszédos” országoknak – Pakisztánnak, Oroszországnak és Indiának – kellene harcolniuk.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »