Folytatja a párbeszédet a spanyol kormányfő és a katalán elnök

A tényleges párbeszéd folytatásáról egyezett meg Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Quim Torra katalán elnök csütörtök esti barcelonai találkozóján.

A megbeszélést követően Elsa Artadi katalán kormányszóvivő ismertette a két kormány közös nyilatkozatát, amelyben elismerték a Katalónia jövőjéről szóló konfliktus fennállását, és azt, hogy jelentős a véleménykülönbség van közöttük a megoldást illetően. Egyetértenek abban, hogy a folytatni kell a párbeszéd megerősítését a társadalmi igények megértése érdekében, és azért is, hogy azokra olyan demokratikus politikai válasz születhessen, amely széles támogatással bír. A szóvivő elmondta: a két politikai vezető januárban ismét tárgyalóasztalhoz ül, de azt még nem tudni, hogy hol.

Meritxell Batet, a spanyol területi politikáért felelős miniszter felidézte: a két kormányfő legutóbb júliusban találkozott egymással Madridban, ahol megállapodtak a kétoldalú kormányközi bizottságok működésének visszaállításában, amelyek 2011 óta nem üléseztek. Ennek eredményeként az elmúlt fél évben 25 miniszteri szintű tanácskozást tartottak gazdasági, pénzügyi, infrastrukturális és biztonsági témákban. Mindez a normális intézményi együttműködés visszaállítását jelenti – jegyezte meg.

Barcelona, 2018. december 20.
Pedro Sánchez spanyol kormányfő (b) és Quim Torra katalán elnök megbeszélést folytat Barcelonában 2018. december 20-án. Ezen a napon befejezte az éhségsztrájkot az előzetes letartóztatásban lévő négy katalán politikus.
MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau

A csütörtöki találkozónak helyt adó Pedralbes palota előtt tüntetők gyűltek össze, tiltakozásul a spanyol kormány barcelonai jelenléte ellen, ezért az épületet rendőri kordonnal vették körbe. Az eseményt szervező radikális csoportok, a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) és az Arran nevű ifjúsági politikai szervezet több más helyszínre is mozgósított tiltakozókat.

Tiltakoztak azon szálloda előtt is, ahol a spanyol kormányfő és a katalán elnök közösen elköltötte vacsoráját a legnagyobb katalán munkaadói szervezet meghívásának eleget téve. A transzparensekkel és katalán függetlenségi zászlókkal felvonult tüntetők a „szabadság”, „függetlenség” szavakat skandálták, és rövid időre lezárták a hotel előtti sugárutat is.

Pénteken reggel egész Barcelonában készültségbe helyezik a rendőrséget, mert a spanyol kormány kihelyezett ülést tart a városban, és több tüntetést is bejelentettek. A kormányülés helyszíne köré kora reggel két biztonsági gyűrűt vonnak a hatóságok. A környező utcákat lezárják, a forgalmat elterelik. A biztonságra megközelítőleg 1500 rendfenntartó vigyáz majd, a katalán és spanyol rendőrség, a csendőrség és a városi rendőrség egységei közösen – tájékoztatott a katalán kormány.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »