Még a rendezett Brexit is jelentősen visszaveti a brit gazdaságot

Neves londoni kutatóintézetek közös, új tanulmánya szerint a következő évtizedben várhatóan jelentős növekedési áldozattal jár a brit gazdaságban Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból akkor is, ha a kilépési folyamat a most elfogadott megállapodás alapján, rendezetten zajlik le.

A patinás londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics gazdaságkutató intézete (Centre for Economic Performance, CEP), a King’s College London egyetem és az Institute for Fiscal Studies (IFS) pénzügyi kutatóműhely kedden ismertetett, különböző forgatókönyveket modellező elemzése arra jut, hogy rendezett körülmények között végbemenő Brexit esetén az egy főre számolt brit hazai össztermék (GDP) értéke a következő évtizedben 1,9 százalék és 5,5 százalék közötti mértékben marad el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság ebben az időtávlatban elérhetne, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna.

Hasonló véleményen van a brit jegybank is, Mark Carney már idén májusban jelezte, hogy a brit GDP máris 1,5-2 százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet elérhetett volna a Bank of England által a brit EU-népszavazás előtt valószínűsített növekedési ütemmel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Már eddig is sokat bukott a brit gazdaság a Brexit miatt

Milliós beruházások maradnak el Nagy-Britanniában a Brexit miatt

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »