Theresa May-nek esze ágában sincs távozni

Theresa May brit miniszterelnök egyenes utalást tett csütörtökön arra, hogy a brit EU-tagság megszűnésének megállapodástervezetét érő súlyos bírálatok ellenére sem kíván távozni tisztségéből, kijelentve: ő szándékozik végigvinni a Brexit-folyamatot.

A Downing Street-i kormányfői hivatalban tartott csütörtök esti sajtóértekezletén közölte azt is: sajnálja, hogy több kormánytag távozott a kabinetből a tervezet feletti nézeteltérések miatt, de ő továbbra is maradéktalanul hisz abban, hogy az Egyesült Királyság és minden egyes lakója számára az a helyes irány, amelyet ő kijelölt.

A nap folyamán több államtitkári rangú tisztviselő mellett bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító minisztériumot (DExEU) vezette, mégpedig azzal az indokkal, hogy nem tudja „jó lelkiismerettel” támogatni a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodástervezetet. Hasonló indokkal lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is.

Nem sokkal a miniszteri és államtitkári lemondások után bizalmatlansági szavazást kezdeményezett Theresa May ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt legnagyobb keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának – European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) – vezetője, Jacob Rees-Mogg. Lépését azzal indokolta, hogy ő sem tudja támogatni a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodástervezetet, amelyet a brit kormány előző este fogadott el. A befolyásos tory politikus kijelentette: az ERG hónapok óta „könyörgött” Theresa Maynek, hogy hajtson végre irányváltást a Brexit-stratégiában, de mindhiába.

London, 2018. november 15.
Theresa May brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2018 november 15-én. Kormánya az előző nap jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet, ám ez elleni tiltakozásul két miniszter és több államtitkár lemondott.
MTI/EPA/BLOOMBERG/DAVID LEVENSON

Csütörtök esti sajtóértekezletén azonban Theresa May kijelentette: teljesen megérti, hogy egyeseknek nem tetszenek a megállapodástervezetben foglalt kompromisszumok, de senki nem tudhatja, milyen következményekkel járna, ha a kormány nem e tervezet alapján vinné tovább a Brexit-folyamatot. A brit kormányfő szerint a letérés erről az irányról „mély, súlyos bizonytalanságot” teremtene.

Theresa May megerősítette azt a korábban is többször hangoztatott álláspontját, hogy nincs lehetőség újabb népszavazásra a brit EU-tagságról, annak ellenére sem, hogy egyre több szervezet és közéleti személyiség követeli ennek kiírását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »