Leállították a harcokat a stratégiai fontosságú jemeni kikötővárosban

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció elrendelte a jemeni Hodeida kikötőváros elleni támadások leállítását – jelentette a Reuters hírügynökség több különböző forrásra hivatkozva csütörtökön.

„A koalíció megparancsolta a szárazföldi csapatoknak, hogy függesszék fel a harcokat Hodeidában” – mondta a hírügynökségnek a koalícióhoz közeli katonai forrás. A döntés azután született, hogy több nyugati ország is határozottan tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket a közelgő ENSZ-békekonferencia miatt, amely a polgárháború végleges lezárását célozza.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány elnöke, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádi szóvivője útján szerda este bejelentette, hogy kész újra tárgyalóasztalhoz ülni – jelentette a jemeni Szaba hírügynökség kormányhű része. Hangsúlyozta azonban, hogy a Vörös-tenger mentén fekvő fontos kikötővárost, Hodeidát – amelynek nagy része egyelőre az Irán által támogatott húszi fegyveresek kezén van – mindenképpen fel kell szabadítani, akár béke, akár háború árán is.

Hétfő délután óta viszonylagos nyugalom uralkodik a már több mint tíz napja bombázásoktól szenvedő Hodeidában, amely fontos stratégiai állás a polgárháborúban: ide érkeznek tengeri úton az élelmiszerszállítmányok és a fegyverek zöme is. Szerdán a nemzetközileg elismert jemeni kormányhoz hű katonák már bejelentették, hogy befejezik a városban zajló katonai műveleteket.

Az újabb béketárgyalások előreláthatóan november végén kezdődnek Svédországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »