A jemeni polgárháború horrorja folytatódik Hodeida kikötővárosban

Nagyszabású mozgósítást rendelt el Abdel-Malek al-Húszi, a jemeni síita húszi felkelők vezetője szombaton a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség ellen Hodeida kikötővárosban harcoló fegyveresek erősítése érdekében, mert szerinte az arab koalíció kihátrált az ENSZ égisze alatt létrejött, a vérontást elkerülendő egyezményekből – jelentette vasárnap a Hszinhua kínai hírügynökség a húszik működtette SABA hírügynökségre hivatkozva.

A húszi vezér nem részletezte, milyen egyezményekről van szó, a SABA jelentése szerint azonban al-Húszi azzal vádolta meg a jemeni polgárháborúba a nemzetközileg elismert kormány oldalán 2015 óta beavatkozó arab koalíciót, hogy kihátrált a Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja közvetítésével létrejött megállapodásokból, melyek értelmében elkerülnének egy nagyszabású offenzívát a lázadók ellenőrizte kikötőváros ellen.

A szaúdiak és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Nemzetekkel takaróznak, hogy alaptalan indokokkal irányításuk alá vonják Hodeidát” – mondta a húszik vezetője.

Szanaa, 2018. június 22.
A kormányerõkkel zajló harcok során elhunyt síita húszi fegyverest búcsúztatják bajtársai a Szanaában tartott temetési szertartáson (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Al-Húszi két nappal azután közölte ezt, hogy az arab koalíció újraindította támadásait Hodeida ellen. Helyi médiajelentések szerint több mint 100 húszi fegyveres halt meg két nap leforgása alatt.

A szaúdi és emírségekbeli vezetésű katonai szövetség hétfőn közölte, hogy mérsékelte harci tevékenységét, hogy időt adjanak az ENSZ jemeni különmegbízottjának meggyőzni a húszi lázadókat a városból történő feltétel nélküli kivonulásról.

Az Irán támogatását élvező jemeni síita lázadók június 22-én jelezték, hogy hajlandóak lennének az ENSZ igazgatása alá helyezni a kormányerők és a nemzetközi koalíció által ostromlott Hodeida városát. Martin Griffiths a húszik tárgyalási szándékának megnyilvánulása miatt a lázadók kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában és a szaúdi Dzsiddában is járt emiatt, illetve tárgyalt Jemen nemzetközileg elismert elnökével, Abed Rabbó Manszúr Hádival is. Szanaai tárgyalásait eredményesnek minősítette.

A szaúdi vezetésű koalíció június 13-án rohamozta meg Hodeidát, és – az emírségek hivatalos hírügynöksége szerint – egy hét alatt elfoglalta a város repülőterét.
A két hete folyó harcokban több mint 400 civil vesztette életét az ENSZ adatai szerint, segélyszervezetek szerint pedig mintegy 45 ezer ember menekült el Hodeidából.

A 600 ezer lakosú Hodeida kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszersegélyek 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok legnagyobb része. Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora korábban arra figyelmeztetett: legalább 250 ezer civil veszítené el mindenét, akár az életét is, ha elhúzódna az ostrom.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »