Leváltanák a dollárt az orosz olajtársaságok

Euróban elszámolt olajszállításokról és kötbérfizetési feltételekről tárgyalnak orosz olajtársaságok nyugati ügyfeleikkel a Reuters hírügynökség értesülése szerint. 

A Reuters hét nyugati olajpiaci forrásra hivatkozva arról számolt be pénteken, hogy a harmadik és negyedik legnagyobb orosz olajtársaság, a Gazprom Neft és a Surgutneftegaz jövő évi olajszállítások euróban történő elszámolásáról és kiegyenlítéséről tárgyal nyugati ügyfeleivel, illetve kötbérfizetési záradékot foglalnának szerződésbe arra az esetre, ha szankciók akadályoznák meg az olajszállításokat. A héten korábban a legnagyobb orosz olajvállalattal, a Rosznyefttel kapcsolatban is hasonló értesülések láttak napvilágot.

Piaci szakértők szerint az orosz olajipari vállalatok a kötbérfeltételekkel az újabb lehetséges szankciók élét kívánják elvenni és általában is igyekeznek bevételi forrásaikat dollárról más devizákra átcsoportosítani. Ezzel összhangban finanszírozási és technológiai fejlesztési igényeiket is egyre inkább az ázsiai piacokra helyezik át.

A világ olajfelhasználásának több mint tíz százalékát Oroszország fedezi, az orosz szállítások elapadása ezért jelentős áremelkedéshez vezetne. A nagy energiaipari vállalatok finomítói erősen függenek az orosz olajszállításoktól, elsősorban Európában és Ázsiában, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy egyszerűen felálljanak a székből az üzleti tárgyalásokon, ha nem kedvükre valók a szállítási feltételek.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató egyik forrás szerint a tárgyalások a Gazprom Neft és a Surgutneftegaz vállalatokkal lassan, de haladnak. Elmondása szerint számos nyugati ügyfél már kompromisszumos megállapodásra jutott az orosz szállítókkal, de sokan közülük még kemény tárgyalásokban vannak.

A forrás nem nevezte meg azokat a vállalatokat, amelyek már megállapodásra jutottak. Egy európai energiaipari vállalat tudomása szerint beleegyezett a szállítások euróban történő kifizetésébe, ennek fejében viszont elérte, hogy ne kelljen kifizetnie a szankciók miatt nem teljesített szállításokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »