Az S&P sem bízik az olasz kormány terveiben

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor’s, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az olasz kormány gazdasági és költségvetési politikája megterheli az olasz gazdasági növekedést, és emiatt várhatóan nem folytatódik az olasz államadósság-ráta csökkenése.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátásrontással egy időben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű olasz szuverén kötelezettségek „BBB/A-2” szintű osztályzatát.

Egy másik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody’s Investors Service a múlt héten az S&P jelenlegi olasz besorolásának megfelelő addigi „Baa2”-ről egy fokozattal „Baa3”-ra rontotta Olaszország államadósságának besorolását, mindenekelőtt az olasz költségvetési helyzet gyengülésével indokolva a lépést.

A „Baa3” minősítés – amely más hitelminősítők módszertanában a „BBB mínusz” besorolásnak felel meg – a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Moody’s innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást, Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztené befektetési ajánlású osztályzatát. A cég a leminősítés múlt heti bejelentéséhez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az olasz államháztartás helyzete érdemben gyengült, miután az olasz kormány a következő három évre a Moody’s által eddig vártnál sokkal magasabb deficitcélokat jelölt ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hasonló indoklással rontotta pénteken negatívra az olasz államadósság-osztályzat kilátását a Standard & Poor’s. A cég közölte: saját előrejelzése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 2019-ben 2,7 százalék körül lesz az olasz kormány által kitűzött 2,4 százalékos cél helyett.

Az S&P várakozása szerint ennek következtében a GDP-arányos olasz államadósság-ráta csökkenése nem folytatódik. A hitelminősítő azzal számol, hogy a bruttó és a nettó olasz szuverén adósságkötelezettségek aránya a GDP-értékhez viszonyítva a következő három évben 128,5, illetve 123,2 százalék környékén marad. A cég hangsúlyozta, hogy az általa adósosztályzattal ellátott 132 ország közül Olaszország GDP-arányos államadósság-rátája a negyedik legmagasabb Japán, Görögország és Libanon után.

A hitelminősítő szerint az olasz kormány tervezett gazdaság- és költségvetés-politikai  intézkedései a befektetői bizalom erózióját okozták, és ezt tükrözi az államadósság növekvő hozama is. Mivel az olasz bankok az olasz kormány legnagyobb hitelezői, ez a folyamat negatívan befolyásolja a bankrendszer hozzáférését a tőkepiaci finanszírozáshoz. Ha az állammal szembeni banki követelések hozama tovább emelkedik, az csökkentheti a bankok kapacitását az olasz gazdaság finanszírozására, mivel a bankrendszer forrásokat terel el a magánszektortól, különösen a kis- és a közepes vállalatoktól – áll a Standard & Poor’s elemzésében, amely szerint valószínűsíthető, hogy ennek következtében emelkednek az olasz gazdaság egészének hitelköltségei.

Az S&P szerint ebben a környezetben túlzottan derűlátónak tűnik az olasz kormány növekedési előrejelzése, amely a 2019-2021-es időszakra évi 1,5, 1,6, illetve 1,4 százalékos GDP-bővülést valószínűsít.

A cég közölte, hogy saját idei növekedési előrejelzését az eddigi 1,5 százalékról 1,1 százalékra rontotta, és 2019-re is csak 1,1 százalékos növekedést vár az olasz gazdaságban. A hitelminősítő szerint még ez az ütem is meghaladja az olasz gazdaság növekedési potenciálját.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »