Mattis is megszólalt az INF-szerződés és a Hasogdzsi-ügy kapcsán

Az Egyesült Államok szoros kapcsolatot tart európai szövetségeseivel a szárazföldi telepítésű rövid és közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló szerződéssel (INF) és annak az európai biztonságra gyakorolt hatásával kapcsolatban – jelentette ki James Mattis amerikai védelmi miniszter az idei bahreini biztonságpolitikai fórumon szombaton elmondott beszédében.

“Szembe kell néznünk a valósággal, de ez nem jelenti azt, hogy felhagyunk a fegyverkezés korlátozásával. A fegyverkezés korlátozása azonban nem létezhet csak papíron, tettekre is szükség van” – jelentette ki Mattis arab vezetők előtt az évenként megrendezett manámai konferencián.

Donald Trump amerikai elnök alig egy héttel korábban jelentette be, hogy az Egyesült Államok felmondja az 1987-ben megkötött szerződést, mert szerinte Oroszország megsérti azt. A The New York Times című napilap már egy nappal a bejelentés előtt azt írta: a Trump-kormányzat régi szándéka a kilépés a szerződésből, és nemcsak Oroszország miatt, hanem mert a betartása akadályozza Washingtont olyan új fegyverek telepítésében, amelyekkel ellensúlyozhatja Kína növekvő közepes hatótávolságú fegyverzetét.

A bejelentésre válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán figyelmeztette Washingtont, hogy országa kénytelen lesz célba venni azokat az európai országokat, amelyek olyan amerikai fegyvereket fogadnak be, amelyek megsemmisítéséről a most felmondott egyezmény rendelkezik. Oroszország tagadja, hogy megsértette volna a szerződést, sőt az Egyesült Államokat vádolja ugyanezzel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az amerikai védelmi miniszter arról is beszélt szombaton, hogy Oroszország szíriai katonai sikerei és Bassár el-Aszad szíriai elnökkel való szövetsége révén át akarja venni az Egyesült Államok szerepét a Közel-Keleten, de szerinte ez nem fog sikerülni. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja térségbeli partnereit, amelyek “a stabilitást választják a káosz helyett”. Megismételte azt a washingtoni vádat, hogy Irán – szintén Bassár el-Aszad szövetségese – meg akarja ingatni a térség stabilitását.

Mindazonáltal leszögezte, hogy az olyan súlyos incidensek, mint Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró isztambuli meggyilkolása, aláássák a Közel-Kelet stabilitását, és hogy az Egyesült Államok további intézkedéseket hoz a felelősök ellen az eddigieken felül. Hozzátette, hogy az eset nem befolyásolja a szaúdi-amerikai viszonyt.

Brüsszel, 2018. október 4.
James Mattis amerikai védelmi sajtóértekezletet tart a NATO védelmi minisztereinek második napi zárótanácskozása után a katonai szervezet brüsszeli székházában 2018. október 4-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten bejelentette, hogy visszavonják 21 szaúdi állampolgár amerikai vízumát, illetve közülük senkinek nem adnak ezután amerikai tartózkodási engedélyt.

Szaúd-Arábia – a nyugati országok stratégiai szövetségese a térségben – a héten fogadkozott, hogy mindenkit felelősségre fog vonni, akinek bármi köze volt az újságíró meggyilkolásához.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Szaúd-Arábia csak a múlt szombaton ismerte be, hogy Hasogdzsi meghalt a főkonzulátus épületében. Az első szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét, a szaúdi főügyész azonban később közölte, hogy ez egy előre megtervezett gyilkosság volt. Török sajtóbeszámolók szerint Hasogdzsit brutális módszerekkel ölték meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter a szombati konferencián bejelentette, hogy a Hasogdzsi meggyilkolásában bűnrészes embereket Szaúd-Arábiában fogják bíróság elé állítani, de a nyomozás az ügyben még sokáig fog tartani. “Médiahisztériának” nevezte azt, ami az újságíró megölése körül történik.

Pénteken jelentették be Törökországban, hogy az isztambuli főügyészség kezdeményezi a újságíró meggyilkolásával kapcsolatban Szaúd-Arábiában őrizetbe vett 18 gyanúsított kiadatását.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »