Kemény figyelmeztetést intézett az olasz kormányhoz az EKB elnöke

Az olasz tisztségviselőknek fel kell hagyniuk az euró megkérdőjelezésével, és „le kell nyugodniuk” a költségvetési vitájukat illetően, mivel már így is károkat okoztak a vállalkozásoknak és háztartásoknak – mondta szombaton Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke egy sajtótájékoztatón a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves találkozóján Indonéziában.

Az olasz kormány és vezető uniós tisztségviselők között heves vita alakult ki a római kabinet azon terve miatt, hogy jövőre megháromszorozza a költségvetési hiányt, visszalépve attól a korábbi ígérettől, miszerint csökkentik azt.

„Az euróval kapcsolatos kijelentések valós károkat okoztak” – jelentette ki az EKB elnöke, hozzátéve: ennek az az eredménye, hogy a háztartások és a vállalatok magasabb kamatokat fizetnek a hitelekért.

Az olasz kötvényhozamok meredeken emelkedtek a hónapban, miután a kormánypártok egy magas rangú tagja azt mondta: Olaszország jobban járna saját valutával. Később megismételte a kormány által gyakran hangoztatott álláspontot, amely szerint az euróövezetből való kilépés nem szerepel a kormány programjában, és nem is tervezik azt.

„A legelső teendő az, hogy megnyugszunk, azután pedig várunk a tényekre” – fogalmazott Draghi, hangsúlyozva annak szükségességét, hogy megvizsgálják a tényleges kiadási terveket, amelyek eltérhetnek a kormány által kommunikálttól.

Alberto Bagnai, az egyik kormánypárt, a Liga szenátora, aki egyben a felsőház pénzügyi bizottságának vezetője, azzal vágott vissza Draghinak, hogy inkább ő az, akinek le kellene nyugodnia, ahelyett, hogy felhívná a figyelmet a személyes véleményére, amely egyébként semmilyen hatással nincs a római kormány politikájára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »