Katasztrofális a humanitárius helyzet Jemenben

Rohamosan romlott a humanitárius helyzet Jemenben, mióta az ENSZ égisze alatt tervezett béketárgyalások zátonyra futottak a hétvégén és kiéleződtek a harcok a lázadók kezén lévő Hodeida körül, százezreket sodorva veszélybe – közölte csütörtökön Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora Genfben.

„A helyzet drámaian romlott az utóbbi napokban. A családok teljes rettegésben élnek a bombázás, ágyúzás és légicsapások miatt” – hangsúlyozta Grande.

Az ENSZ-koordinátor szóvá tette az élelmezési helyzetet is. „A Hodeidában működő malmok milliókat  juttatnak élelemhez.  Különösen a vörös-tengeri malom miatt aggódunk, amelyben jelenleg 45 ezer tonna élelmiszert tárolnak, ami 3,5 millió embernek elég egy hónapra. Ha a malmok megrongálódnak, vagy megsemmisülnek, a humanitárius károk kiszámíthatatlanok lesznek” – tette hozzá.

Meritxell Relano, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jemeni képviselője különösen a fiatalok megpróbáltatásaira hívta fel a figyelmet. „A konfliktus élő pokollá változtatta Jement a gyermekek számára” – jelentette ki Relano a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Mint mondta, több mint 11 millió gyerek, vagyis a 18 évesnél fiatalabbak 80 százaléka menekülni kényszerül, esetleg élelmiszerhiánytól, betegségtől, vagy az alapvető ellátás hiányától szenved.

„Becslések szerint 1,8 millió gyerek alultáplált az országban. Hozzávetőleg 400 ezren közülük súlyosan alultápláltak, s az életben maradásért kell megküzdeniük minden nap” – tette hozzá Relano.

Jemeni gyerekek kannákat töltenek meg vízzel Szanaában 2018. szeptember 11-én. (EPA/YAHYA ARHAB)

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja csütörtökön újabb próbálkozást tett a korábban zátonyra futott békefolyamat újraindítására. Griffiths a nap folyamán a 2014 óta zajló jemeni polgárháborúban pártatlan Omán fővárosában, Maszkatban egyeztetett Juszuf bin Alavi bin Abdullahhal, az ország külügyminiszterével. A világszervezet különmegbízottja várhatóan a jemeni síita felkelők képviselőivel is találkozik Maszkatban és később Szanaában is, ezt követően pedig a szaúdi száműzetésben működő jemeni kormánnyal is egyeztetni készül Rijádban – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

A Genfben közvetítőkön keresztül tervezett megbeszélések a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a Szanaát és Jemen kiterjedt területeit ellenőrző síita húszi felkelők küldöttsége között szombatra hiúsultak meg, mert az utóbbi delegáció nem érkezett meg a konferenciára.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A Rijád vezette koalíció többek között arra törekszik, hogy visszafoglalja a húszik ellenőrzése alatt álló Hodeidát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »