Áremelésre kényszerült a Tesla Kínában az importvámok miatt

A Tesla húsz-, harmincezer dollárral növelte Kínában két elektromos modellje, a Model X és a Model S  árát a kínai importvámok emelése miatt – számolt be hétfőn az Electrek autóipari szakmai hírportál.

A Tesla a hét végén 150 ezer és 250 ezer jüan (22,6-37,6 ezer dollár) közötti összeggel emelte meg a két modell árát, kiviteltől függően.

  • Pedig árcsökkentést terveztek
A Tesla májusban jelentette be, hogy hat százalékkal csökkenti a Model X és Model S autók árát Kínában a kormány július elejére ígért importvám-csökkentésével párhuzamosan, és az árcsökkentést az országba már beérkezett készletekre is érvényesíti.

A kínai kormány július elsején csökkentette volna az importált autók vámtételét 25 százalékról 15 százalékra, az amerikai importvámok múlt heti megemelésére válaszul azonban a vámtételt végül 40 százalékra emelte.

A kereskedelmi háború kirobbantása, az importvámok 25 százalékra emelése előtt az Egyesült Államok 2,5 százalék importvámot vetett ki a személygépkocsikra, míg az EU 10 százalékot, Kína pedig 25 százalékot az amerikai autók importjára.

A Teslának nagyon jól ment az üzlet Kínában még a 25 százalékos importvámokkal együtt is, hiszen tavaly kétmilliárd dolláros értékesítést ért el, így megduplázta eladásait. Ezzel a Tesla messze a legsikeresebb külföldi elektromosautó-márka Kínában.

Az importvámok megemelése azonban a márkák közül éppen a Teslát érinti a legérzékenyebben, ugyanis bár már tárgyalásokat folytat egy „gigafactory” építéséről Kínában, jelenleg még nem rendelkezik helyi gyártással és nem folytat együttműködést helyi partnerrel sem.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »