Megkezdődött a vámháború az USA és Kína között

Donald Trump amerikai elnök döntött, Washington életbe lépteti az importvámot, amely 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket érint – közölte a Wall Street Journal (WSJ). Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A WSJ értesülése szerint az amerikai elnök a döntés meghozatala előtt egyeztetett egyebek között a Fehér Ház szakértőivel, a kereskedelmi és a pénzügyminisztérium illetékeseivel. A 25 százalékos vámmal sújtott termékek listáját a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala közölte, hogy az 50 milliárd dollárnyi termékből 34 milliárd dollár értékben több mint 800 különböző árucikkre már július 6-tól életbe léptetik a megemelt vámtarifát. A maradék 16 milliárd dollár esetében még folynak az egyeztetések.

A kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken tartott sajtóértekezletén jelezte: a washingtoni döntést azonnali kínai ellenlépés követi.

Donald Trump több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.  Március 22-én az amerikai elnök még csak emlékeztetőt írt alá mintegy ezer féle kínai termékre, elsősorban technológiai és telekommunikációs cikkekre vonatkozó 25 százalékos importvám bevezetéséről.

„A szellemi tulajdon és technológiák ellopására, valamint más tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra tekintettel az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki 50 milliárd értékben Kínából importált, jelentős ipari technológiai értékkel bíró termékekre” – tudatta közleményében az amerikai elnök, aki arra is figyelmeztette a kínai vezetést, hogy további importcikkekre vethetnek ki vámot, ha az ázsiai ország megtorló intézkedéseket tesz, legyenek azok új vámok bevezetése vagy nem vámjellegű kereskedelmi akadályok felállítása, illetve az exportra termelő amerikai cégeket vagy a Kínában működő amerikai vállalatokat célzó szankciók.

Elemzők szerint Washington elsősorban azokat a termékeket sújtja vámmal, amelyeknek az előállításához szükséges tudást Kína részben illegálisan szerezte meg.

Peking már akkor „határozott tiltakozását” jelentette be a tervezett intézkedéssel kapcsolatban, ami szerinte „a piaci egyensúly kibillenéséhez vezet”. A minisztérium akkori közleménye szerint „nem fogunk ölbe tett kézzel ülni és nézni, hogyan sértik meg Kína törvényes jogait, azonnal ellenlépéseket teszünk”.

  • Eddig a kompromisszumkészség jelei mutatkoztak
Trump elnök egyik legfőbb panasza az, hogy Kína óriási többletet halmozott fel a kétoldalú kereskedelmi forgalomban, ezért azzal fenyegetett, hogy 150 milliárd dollár értékű kínai termékre vet ki pótvámokat.

Hszi Csin-ping kínai elnök ezért április elején a kínai Davosként is emlegetett nemzetközi konferencián, a Boao Fórum Ázsiáért (BFA) elnevezésű tanácskozáson egy sor olyan intézkedést vázolt fel, amelyek pontról pontra válasznak tűnnek Trump Kínát érő bírálatainak, nem sokkal ezután pedig a témát közelebbről ismerő forrásokra hivatkozva a Bloomberg News arról számolt be, hogy a kínai kormány az autók importvámját a jelenlegi 25 százalékról 15 százalékra, vagy még alacsonyabbra, 10 százalékra szállítaná le.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »