Macron máris nekiment az új olasz vezetésnek, messze az egységes Európa

Emmanuel Macron francia államfő elítélte kedden az olasz kormány „felelőtlenségét és cinizmusát”, amiért nem fogadta a fedélzetén több mint hatszáz migránst szállító Aquarius civil mentőhajót  – közölte Benjamin Griveaux kormányszóvivő.

A francia elnök fontosnak tartotta, hogy emlékeztessen a tengeri jogra, amely előírja, hogy vészhelyzet esetén a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie.

„Ha egy hajónak Franciaország lenne a legközelebb, kiköthetne, mert Franciaország tiszteletben tartja a nemzetközi jogot” – tette hozzá a szóvivő szerint Emmanuel Macron, aki üdvözölte Spanyolország bátorságát, amiért végül felajánlotta, hogy fogadja az Aquariust.

A spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta, hogy befogadják az Aquarius nevű hajót, amely 629, a tengerből kimentett emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken miután sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni.

„Kötelességünk segíteni egy humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében, és biztonságos kikötőt ajánlani ezeknek az embereknek, így teljesítve a nemzetközi jogi kötelezettségeket” – áll a hivatalos közleményben.

Az SOS Méditerranée civil szervezet felvételén élelmet osztanak migránsoknak a szervezet Aquarius nevű mentőhajóján, a Földközi-tengeren 2018. június 12-én. Az Aquariuson tartózkodó 629 bevándorlót olasz hajók segítségével a dél-spanyolországi Valenciába szállítják, ahol az előző napon engedélyezte a kikötést a spanyol kormány, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy partra szálljanak területükön. A mentőhajó három nappal korábban vette fedélzetére az embereket a líbiai partok közelében. (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov)

„Elfogadhatatlan az olasz kormány viselkedése, és ahogy politikai célokra használta fel a helyzetet” – mondta a kormányszóvivő.

Emmanuel Macron pénteken munkaebéden fogadja Giuseppe Conte új olasz kormányfőt, hogy előkészítsék az európai uniós állam- és kormányfők június 28-29-i találkozóját a migrációs helyzetről. A kormányszóvivő elmondta: Franciaország nem volt tétlen az elmúlt 24 órában, folyamatosan egyeztetett a máltai, a spanyol és az olasz döntéshozókkal. Emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron a kezdetektől ugyanazt az irányvonalat követi a migrációs kérdésben, amelynek kulcsszavai a határozottság és a humanizmus, s amelyet Franciaországban jobb- és baloldalról egyaránt támadnak.

„De ez az irányvonal, amelyet kitűztünk és amelyet végig tartani fogunk” – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A baloldali ellenzék kedden elítélte a francia kormány „bűnös hallgatását” az Aquarius kálváriája alatt, miközben kormánypárti képviselők is sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a kormány nem lépett az elmúlt napokban.

A jobboldalon Éric Ciotti képviselő viszont azt kifogásolta, hogy hétfő este a Franciaországhoz tartozó Korzika két nacionalista vezetője felajánlotta az SOS Méditerranée-nak, hogy az Aquarius kiköthet a szigetük egyik kikötőjében.

„Európai válasz kell a kérdésben”, amely terítéken lesz az Európai Tanács ülésén, ahol Franciaország és Németország egy ambiciózus javaslattal fog élni, mégpedig a Frontex határvédelmi szervezet finanszírozását illetően – jelezte a kormányszóvivő.

  • Háromszoros emelés
Az említett javaslattétel meg is történt: az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti időszakra szóló következő, hosszú távú uniós költségvetés keretében 34,9 milliárd eurós finanszírozást javasol a migrációkezelésre és határigazgatásra, ami csaknem háromszoros emelkedés az előző időszakban erre fordított 13 milliárd euróhoz képest – közölte az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja kedden.

Benjamin Griveaux hozzátette, hogy a Spanyolország iránti szolidaritásul Franciaország logisztikai segítséget nyújt a spanyol kormánynak az érkező hajó fogadásához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Tekintve az Aquarius ügyében kirobbant olasz-francia ellentétet, vagy a német menekültügyi reformmal kapcsolatos, gyakorlatilag évek óta tartó vitákat, a sokat hangoztatott egységes Európa gondolata úgy tűnik, távol áll a realitásoktól. Egyelőre még a német belpolitikai egység sincs meg, a schengeni övezet újra határokkal szabdalt, Nagy-Britannia pedig éppen távozóban van az egységes döntéshozást támogató unióból.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »