Feszesedik a brit munkaerőpiac, májusban újabb kamatemelés jöhet

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, és ezzel egy időben megállt az alkalmazotti reálbérek csökkenése. Londoni pénzügyi elemzők előrejelzése szerint az új foglalkoztatási és béradatok növelik annak valószínűségét, hogy a brit jegybank májusban újabb kamatemelést hajt végre.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a februárban zárult három hónapban átlagosan 4,2 százalék volt az állástalanok aránya. Ez 1975 óta a legalacsonyabb szint. Az egy évvel korábbi azonos időszakban 4,7 százalékos volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

A foglalkoztatottsági ráta a 16-64 év közötti, gazdaságilag aktív korcsoportban jelenleg 75,4 százalék, a legmagasabb azóta, hogy a statisztikai hivatal 1971-ben a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal elkezdte e mutató rendszeres mérését.

Az ONS keddi beszámolója szerint a heti átlagos alkalmazotti nominálbér a decembertől februárig tartó három hónapban átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett éves összevetésben, és ez a vizsgált időszak átlagos éves inflációjával együtt számolva 0,2 százalékos reálbérnövekedést jelent.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Ruth Gregory, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza az új foglalkoztatási adatokat kommentálva közölte: a ház várakozása szerint a Bank of England monetáris tanácsa úgy ítéli majd meg, hogy a bérkiáramlás növekedése ellentételezi az utóbbi időszak lanyha reálgazdasági aktivitási adatait, különös tekintettel arra, hogy ez utóbbiakat számos átmeneti tényező torzította.

Mindezek alapján a Capital Economics továbbra is azzal számol, hogy a brit jegybank az idén három kamatemelést hajt végre – többet, mint amennyi a piaci várakozásokban szerepel -, és az elsőt ezek közül már legközelebbi, májusi kamatdöntő ülésén bejelenti.

A Bank of England monetáris testülete februárban kiadott legutóbbi inflációs jelentésében maga is egyenes utalást tett arra, hogy a brit gazdaságra ható robusztus külső növekedési környezetben a piac által vártnál előbb és nagyobb mértékben emelkedhet ismét a jegybanki alapkamat.

A brit jegybank tavaly novemberben, tíz év után először emelt kamatot, 0,25 százalékponttal a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »