Több száz orosz fiókot törölt a Facebook

A Facebook cég kedden bejelentette, hogy az eddigieknél is szigorúbban lép fel azok ellen, akik nem tisztességesen használják internetes közösségi felületét, és törölt több száz olyan orosz fiókot és oldalt, amely kapcsolatban áll az amerikai elnökválasztásba való beavatkozással vádolt, úgynevezett „trollgyárral”.

A Facebook szerint a törölt cikkek és oldalak közül sok a Szövetségi Hírügynökség (FAN) nevű orosz szervezettől származott, amely „technológiailag és strukturálisan összefonódik” a szentpétervári „trollgyárral”, amelynek hivatalos neve Internetkutató Ügynökség (IRA).

Mark Zuckerberg, a Facebook elnöke a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: az IRA „számtalan embert becsapott a világon, és mi nem akarjuk, hogy a Facebookon bárhol megjelenjen”.

A törölt fiókok és oldalak főleg orosz nyelvűek voltak, és általában kevés politikai jelentőséggel bírtak – közölte a Facebook, amely korábban a hamis fiókok és a hamis híreket terjesztő fiókok törlésére koncentrált. Az IRA az egyike annak a három orosz cégnek, amely ellen Robert Mueller, az amerikai elnökválasztásba való feltételezett orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész januárban vádat emelt.

A Facebookra a Cambridge Analyticával kapcsolatos adatvédelmi botrány márciusi kirobbanása óta nagy nyomás nehezedik annak érdekében, hogy kezelje gondosabban a fióktulajdonosok adatait. A világ legnagyobb közösségi médiáját működtető cég két alelnöke a múlt héten jelentette be, hogy a fióktulajdonosok ezentúl jobban kézben tudják tartani saját adataik ellenőrzését. Mark Zuckerberg április 11-én jelenik meg meghallgatáson az adatgyűjtéssel kapcsolatban a kongresszus kereskedelmi és energiaügyi bizottsága előtt – közölte a testület.

„Ez a meghallgatás fontos lehetőség arra, hogy rávilágítsunk a fogyasztók fontos személyes adatainak védelmével kapcsolatos kérdésekre, és segítsünk az amerikaiaknak alaposabban megérteni, hogy mi történik az interneten a személyes adataikkal” – áll bizottság republikánus elnökének, Greg Waldennek és Frank Pallone demokrata párti képviselőnek, a bizottság tagjának a közleményében.

„Nagyra értékeljük, hogy Zuckerberg elfogadta, hogy tanúvallomást tesz a bizottság előtt, és türelmetlenül várjuk válaszait a kérdéseinkre április 11-én” – tették hozzá.

Az április 11-i nem az egyetlen meghallgatása lesz Zuckerbergnek, az elnök-vezérigazgatót április 10-én a szenátus jogi bizottsága elé várják, a Google és a Twitter főnökével, Sundar Pichaival és Jack Dorsey-vel együtt. A részvételét még nem erősítették meg, de Dianne Feinstein demokrata párti kaliforniai szenátor szerint Zuckerberg állítólag elvben beleegyezett, hogy megjelenik a szenátusban is.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »