Saját pénz bevezetésével próbál enyhíteni a készpénzhiányon egy venezuelai város

Saját pénzt vezetett be egy város Venezuelában, hogy enyhítse az országban elszabadult hiperinfláció miatti készpénzhiányt.

A város neve Elorza, Venezuela nyugati felén található, a kolumbiai határ közelében. Pénzének neve is elorza, a bankjegyeken pedig egy helyi függetlenségi vezető Jose Andres Elorza képe látható. A fizetőeszköz csakis a városon belül érvényes és hozzájutni a városházán lehet, az önkormányzati irodák árulják a pénzt, hogy kereskedni tudjanak egymással a turisták és a helyi lakosok.

A helyi készpénz vétele bankkártyáról vagy banki átutalással történhet, az önkormányzat 8 százalék jutalékot csippent le magának. Az elorzát azután vissza lehet váltani a városházán Venezuela hivatalos pénznemére, bolivárra szóló követelésre.

A Conindustria egyesület legfrissebb felmérése szerint Venezuelában több ezer vállalat lelassította a termelését, valamint legalább 20 százalékuk beszüntette tevékenységét a nyersanyagok vagy a vásárlók hiánya miatt. A kikényszerített árcsökkentések közben komoly vitákat eredményeznek a kormány és a multinacionális cégek között. Bővebben…

A bolivár vásárlóereje rohamosan gyengül az évek óta tartó gazdasági válság miatt. Az utóbbi időben csaknem havonta megduplázódnak az árak, mert súlyos hiány van élelmiszerből és gyógyszerből. Mindezek tetejébe a bolivárból akkora a készpénzhiány, hogy az egyszerű vásárlásokat sem könnyű nyélbe ütni, a még forgalomban lévő kisebb címletek ugyanis gyakorlatilag semmit nem érnek, a nagyobb címletekből pedig hiány van, annak ellenére is, hogy a venezuelai jegybank csak a múlt hónapban 50%-kal növelte a forgalomban lévő pénzmennyiséget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »