Kínát is elérte Trump védővám-programja

Az amerikai kormányzat azt tervezi, hogy korlátozza a kínai beruházásokat az amerikai gazdaságban, és fontolgatja különleges adók bevezetését a Kínából importált termékekre. Eközben az IMF vezetője egy esetleges kereskedelmi háború értelmetlenségére figyelmeztetett.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint az egyelőre csak tervbe vett intézkedések legszigorúbb forgatókönyve szerint Washington a Kínából importált fogyasztási termékek széles skálájára róna ki vámot. Ezen felül az amerikai kormányzat korlátozná azokat a kínai beruházásokat, amelyek „kockázatot jelentenek nemzetbiztonsági szempontból”.

A Bloomberg által idézett elemzők szerint a tervezett intézkedések növelnék a két ország közötti feszültséget és Peking valószínűleg ellenlépéseket tenne.

  • Úgy tűnik, Kína mégsem nyer a védővámokon
Mint az a minap megírtuk, az acél és az alumínium importvámjának tervezett bevezetése Kína szemszögéből korántsem valódi kereskedelmi háború, hanem inkább baráti tűz, lévén ha a Fehér Ház valóban fájdalmat akart volna okozni az országnak, akkor számos más iparágat megcélozhatott volna, az elektronikától a cipőkig. Most úgy tűnik, ez be is következik.

Az érvényes amerikai jogszabályok lehetőséget adnak az elnöknek kereskedelemkorlátozó intézkedések bevezetésére azokkal az országokkal szemben, amelyeknek a kormánya tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat.

Legfrissebb adat szerint decemberben 34 milliárd dollár amerikai deficit alakult ki a Kínával folytatott kereskedelemben. Donald Trump elnököt dühíti a krónikus külkereskedelmi hiány, amelyet a gazdasági gyengeség jelének tekint, és amelyért szerinte a kereskedelmi partnerek tisztességtelen versenyelőnye a felelős. Számos szakember viszont alapvetően másra vezeti vissza a hiányt: az amerikaiak egyszerűen többet költenek, mint amit megtermelnek, és a hiányt az importból fedezik.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerdán egy francia rádióadónak nyilatkozva arról beszélt, hogy egy kereskedelmi háborúnak nem lenne nyertese. Amennyiben az Egyesült Államok vámot vet ki az acél és az alumínium importjára, akkor Washington válaszlépésekre számíthat a másik oldalról – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a The Washington Post című lap azt közölte, hogy Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi és iparpolitikáért felelős igazgatója váltja Gary Cohnt, aki Donald Trump elnök legfőbb gazdasági tanácsadója volt, és aki szerdán jelentette be távozását. Elemzői vélekedések szerint az vezetett Cohn lemondásához, hogy csatát vesztett a gazdasági protekcionizmust hirdetőkkel, köztük Peter Navarróval szemben, aki elkötelezett híve az amerikai külkereskedelmi hiány csökkentésének.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »