Trump folytatja a kereskedelmi háborút, az EU felveszi a kesztyűt

Az Egyesült Államok a jövő héten 25 százalékos importvámot vezet be az acél és 10 százalékot az alumínium bevitelére – jelentette be Donald Trump amerikai elnök csütörtökön.

Trump az amerikai ipar képviselőivel tartott találkozóján a washingtoni Fehér Házban kijelentette: újjáépíti az Egyesült Államok acél és alumíniumiparát. Szerinte az utóbbi évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek ezekkel a fémekkel, ezért megvédeni a hazai termelést az olcsó külföldi konkurenciától.

Az amerikai elnök nem közölt részleteket, így egyelőre nem világos, hogy az importvámok általános érvényűek lennének, vagy bizonyos kereskedelmi partnerek kivételt képeznének-e a szabályozás alól.

Donald Trump januárban már elkezdett kereskedelmi háborút vívni a világgal, amikor kormánya védővámot vetett ki a Kínából származó napelemekre és mosógépekre. Az amerikai sajtó akkor arról cikkezett, hogy az acél és alumínium vámja lesz a következő, amit emelhet a Trump-adminisztráció. Tovább a teljes cikkre

Az EU és Kanada kész válaszolni

Az Európai Unió napokon belül „határozott és arányos” választ fog adni az Egyesült Államok által bejelentett kereskedelmi korlátozásokra – közölte csütörtök este Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki közleményében sajnálatát fejezte ki Donald Trump amerikai elnök bejelentése miatt.

A brüsszeli testület elnöke szerint az amerikai lépés „kirívó beavatkozást” jelent a hazai termelés védelmében.

„A protekcionizmus nem jelenthet választ közös problémáinkra az acélszektorban” – hangsúlyozta Juncker, aki szerint ezzel csak tovább súlyosbítják a helyzetet.

„Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, hogy az iparunkat tisztességtelen intézkedésekkel sújtják, amelyek európai munkahelyek ezreit sodorják veszélybe. Az EU határozottan és arányosan fog reagálni az érdekeink védelmében” – fejtette ki.

epaselect epa06573244 US President Donald J. Trump attends a meeting with leaders from the steel and aluminum manufacturing industries in the cabinet Room of the White House in Washington, DC, USA, 01 March 2018. The President announced that he will impose stiff tariffs on steep tariffs on imported steel and aluminum beginning next week. EPA/JIM LO SCALZO

Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumipar vezetőivel tárgyal 2018. március 1-jén a Fehér Házban, Washingtonban. Az elnök bejelentette, hogy jövő héten 25 százalékos importvámot vezet be az acél és 10 százalékot az alumínium bevitelére. (EPA/JIM LO SCALZO)

Francois-Philippe Champagne kanadai kereskedelmi miniszter elfogadhatatlannak nevezte az ország déli szomszédjának kereskedelmi korlátozásait. Hangsúlyozta: a kanadai acélipart sújtó szabályozást az Egyesült Államokban is meg fogják érezni.

„A kanadaiak biztosak lehetnek abban, hogy mindig meg fogjuk védeni munkásainkat, acél- és alumíniumiparunkat, s határozottan kiállunk a kanadai dolgozókért” – hangoztatta Champagne.

  • Korábban írtuk:

A bejelentés után bezuhantak a tőzsdék

Trump bejelentésének hatására jelentős gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói:

  • A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 420,22 ponttal, 1,68 százalékkal, 24 608,98 pontra zuhant.
  • Az S&P 500-as mutatója 36,22 ponttal, 1,33 százalékkal gyengült, és 2677,61 ponton fejezte be a napot.
  • A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 92,45 ponttal, 1,27 százalékkal lett kevesebb, és 7180,56 ponton zárt.

A befektetők attól tartanak, hogy az amerikai importvámok bevezetésére a nagyobb kereskedelmi partnerek, így Kína, Kanada és Európa megtorló intézkedésekkel válaszolhat. Egy átfogó kereskedelmi háború kirobbanása pedig veszélyt jelenthet a világgazdaság növekedésére.

„Felejtsék el a hozamgörbéket, így kezdődnek a recessziók” – fogalmazott Robert Carnell, az ING szingapúri vezető elemzője az amerikai döntésre reagálva. Hozzátette, hogy a gazdasági témák közül a közgazdászok csak abban értenek egyet, hogy a kereskedelemből a több jobb.

Forrás: MTI/Reuters/AP/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »