A kanadai kormányfő válaszlépésekkel fenyegette Trumpot

Erőteljesen védelmébe vette a kanadai dolgozók és az érintett iparágak érdekeit Justin Trudeau kanadai kormányfő abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Donald Trump amerikai elnökkel folytatott hétfőn este az acél és az alumínium amerikai importjára bevezetni tervezett amerikai vámokról.

A Reuters brit hírügynökség kanadai kormányzati tisztségviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy a két politikus „konstruktív megbeszélést” folytatott egymással. Közléseik szerint Trudeau kormányfő közölte Trump elnökkel, hogy az importvámok ügye akadályozhatja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményről (NAFTA) folyó tárgyalásokat is.

Kanada, amely az Egyesült Államok legnagyobb acél- és alumíniumszállítója, a Reuters értesülése szerint válaszlépésekkel fenyegette meg Washingtont arra az esetre, ha életbe léptetné a védővámokat.

Donald Trump egyelőre hajthatatlannak mutatkozik. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott fehér házi megbeszélései előtt, kérdésekre válaszolva ismét leszögezte, hogy kitart a védővámok bevezetése mellett. „Nem hiszem, hogy kereskedelmi háború lesz” – fogalmazott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A republikánus törvényhozók aggódnak

Közben Washingtonban befolyásos republikánus törvényhozók egymás után szólalnak fel a tervezett importvámok bevezetése ellen. Paul Ryan, a képviselőház elnöke, wisconsini republikánus politikus arra figyelmeztetett, hogy kereskedelmi háború törhet ki, és például éppen a Harley Davidson motorokat gyártó Wisconsin államot érhetik kellemetlenül az esetleges európai ellenlépések. A házelnök szerint Donald Trumpnak át kellene gondolnia az importvámok ügyét.

Rendkívül aggódunk egy kereskedelmi háború miatt, és azt kérjük a Fehér Háztól, hogy ne támogassa ezt a tervet”

– olvasható abban a közleményben, amelyet Ryan szóvivője, AshLee Strong tett közzé.

A The Wall Street Journal című lap információi szerint republikánus törvényhozók nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy törvényhozói döntéssel akadályozzák meg a tervezett vámok bevezetését. A kongresszusban a republikánusok egyelőre aláírásra köröztetnek egy Trumphoz intézendő levelet, amelyben arra figyelmeztetik az elnököt, hogy a védővámok bevezetése rossz ötlet.

Kevin Brady texasi republikánus képviselő arra szólította fel Trumpot, hogy ne sújtsa az Egyesült Államok legszorosabb szövetségeseit. Orrin Hutch, Utah állam szenátora szerint a védővámok árát az amerikai állampolgárok fizetnék meg, és Trump döntése „nagyon is alááshatná a gazdasági növekedést serkentő adóreform előnyeit”. Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor azon véleményének adott hangot, hogy „a 18. századi furcsa protekcionizmus az amerikai családok költségeit növeli majd meg”.

Válaszul Peter Navarro, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója a CNN hírtelevízióban kisebbíteni igyekezett a bírálatok jelentőségét, azt hangoztatva, hogy a kritikákat megfogalmazó republikánusoknak „halálosan nincsen igazuk gazdasági kérdésekben”. Hozzátette: az elnök le fogja győzni az aggodalmaskodókat, ahogyan legyőzte őket az elnökválasztáson is. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt nyilatkozta: Trump elnök „rendkívül bizakodó” a tekintetben, hogy az Egyesült Államok bármilyen kereskedelmi háborút megnyerne.

Trump ultimátumot adott Kanadának és Mexikónak

Az amerikai elnök hétfőn azt sugallta, hogy kivételt tehet Kanadával és Mexikóval, és rájuk nem vonatkoznak majd az acél és az alumínium amerikai importjára bevezetni tervezett vámok, ha aláírják az új, „igazságos” Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA).

„Nagy deficitünk van Mexikóval és Kanadával. A NAFTA, amelynek újratárgyalása éppen most folyik, rossz megállapodás volt az Egyesült Államok számára” – írta a Twitteren az elnök, leszögezve, hogy acél- és alumíniumvámok csak akkor nem lesznek, ha „új és tisztességes” szabadkereskedelmi egyezményt írnak alá.

Trump azt is leszögezte a Twitteren egy másik bejegyzésében, hogy „Kanadának jobban kell bánnia” az amerikai farmerekkel. Az amerikai elnök megítélése szerint Ottawa „nagyon megszorító” politikát alkalmaz az amerikai agrárvállalkozókkal, különösen a tejtermelőkkel szemben.

Üzent Mexikónak is: „Mexikónak sokkal többet kell tennie annak érdekében, hogy az Egyesült Államokat ne árasszák el a kábítószerek. Nem tették meg, amit kell. Emberek milliói (drog)függők és halnak meg.” – írta.

Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) 1992 decemberében írta alá az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó. A megállapodás 1994 januárjában lépett életbe. Donald Trump választási ígéreteinek egyike a NAFTA újratárgyalása vagy felmondása volt, Trump ugyanis az amerikai munkaerőpiac számára és az amerikai kereskedelmi deficit miatt „katasztrofálisnak” minősítette az egyezményt.

A háromoldalú tárgyalások hetedik fordulója hétfőn fejeződik be Mexikóban, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő, Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter és Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági miniszter részvételével. A két miniszter feltehetően nyomást gyakorol majd az amerikai kereskedelmi főképviselőre, hogy részletesebben fejtse ki, miként kerülheti el Mexikó és Kanada a vámok kivetését.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »