Lesújtó képet fest az olasz gazdaságról a Saxo Bank elemzése

Nem szabadul meg egykönnyen nehéz gazdasági örökségétől az új olasz kormány akármilyen összetételű legyen is – állapítja meg a Saxo Bank hétfőn az MTI-hez eljuttatott elemzése.

A banki elemzők szerint Olaszországra az elmúlt két évtizedben a gazdasági stagnálás volt a jellemző, függetlenül attól, hogy éppen mennyire volt politikailag stabil az ország, vagy hogy éppen melyik párt volt kormányon. A mostani választás végeredménye aligha fog változtatni ezen a helyzeten.

A megalakuló kormánynak nem lesz lehetősége arra, hogy laza költségvetési politikát vezessen be, mivel figyelembe kell venni az Európai Unió költségvetési hiányra vonatkozó előírásait – áll az elemzésben.  Az új adminisztrációnak középtávon minden bizonnyal nehéz gazdasági körülményekkel kell megküzdenie. Az olasz bankok mérlegeiben lévő rossz minőségű eszközöket, a gyenge termelékenységet és a beruházások alacsony szintjét figyelembe véve a növekedési ütem további lassulásán kívül másra nem nagyon lehet számítani – hangsúlyozzák az elemzők.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Saxo Bank elemzése szerint Olaszországban elkerülhetetlen a kamatlábak növekedése 2018-ban vagy 2019-ben, ami az adósság növekedéséhez vezet, és újabb nyomást jelent a gazdasági növekedés ütemére.

Akármilyen összetételű is lesz az új kormány, nem nagyon lesznek eszközei arra, hogy középtávon jelentősen javítson Olaszország gazdasági kilátásain – állapítja meg a bank prognózisa.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Leo-Varadkar-700x466_cut

Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-számla kifizetése lesz a kilépési folyamat kritikus pontja, a témában már körvonalazódik a megegyezés, a britek várhatóan 2064-ig fizetni fognak. Az ír-északír határ kérdésében viszont még mindig nem látszik a megoldás: Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke hangos nemtetszését fejezte ki Theresa May azon terve kapcsán, hogy előzetes regisztrációhoz kötnék a határátlépést.

Read More »