Szerdán érkezhet Európa válasza Trump védővámjaira

Szerdán dönthet az Európai Bizottság az Egyesült Államok által múlt héten bejelentett kereskedelmi korlátozásokra adott uniós válaszintézkedésekről – tájékoztatott hétfőn a brüsszeli testület vezető szóvivője.

Margarítisz Szkínász a szervezet szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte, hogy „gyors, határozott és arányos” intézkedéseket fogadhatnak el a bizottság szerdai ülésén, amennyiben úgy találják, hogy a bejelentett amerikai intézkedések ártanak az európai érdekeknek. Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő aláhúzta, hogy az EU nem zéró összegű játszmaként tekint a kereskedelempolitikára, melynek nyertesei és vesztesei vannak.

„A kereskedelemnek minden fél számára előnyösnek kellene lennie” – fogalmazott. Ugyanakkor leszögezte: „Nem dughatjuk homokba a fejünket. Amikor valaki egyoldalú és tisztességtelen lépéseket hoz, amelyek munkahelyek ezreit sodorják veszélybe Európában, akkor határozottan kell fellépnünk, de szigorúan a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak megfelelően.

Ez azonban nem a konfliktus eszkalációjáról, hanem pusztán az európai érdekek védelméről szól – jelentette ki. Hozzátette, az acél- és alumíniumszektorban a globális túlkapacitás jelenti az alapvető problémát, amelyet a gyökerénél kellene kezelni. Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy 25 százalékos importvámot vezetnek be az acél és 10 százalékosat az alumínium bevitelére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egyes hírek szerint az EU körülbelül 3 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki 25 százalékos importvámot. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke néhány napja arról beszélt, hogy emelnék a Harley-Davidson motorkerékpárokra, a Levi’s farmerruházati gyártó termékeire, valamint a bourbon whiskyre kivetett vámot is.

Az érintett cégek központjai fontos republikánus vezetésű államokban találhatók, a Harley-Davidson székhelye például Wisconsinban van, bourbont pedig Tennessee mellett főként Kentuckyban készítenek. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke Wisconsinból került be a törvényhozásba, Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője pedig Kentuckyból.

Trump szombaton 2017 januárja után újra azzal fenyegette meg az EU-t, hogy „adót fog kivetni az Európában gyártott autókra”, amennyiben Brüsszel tényleg megtorló intézkedéseket hoz.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »