Nagy az egyetértés Németország és Olaszország között a menekültügyet illetően

Egyetért Németország és Olaszország az európai uniós menekültügyi rendszer reformjának ügyében – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök pénteken Berlinben.

A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni kiemelte, hogy csak a tagállamok közötti szolidaritáson alapuló reformot lehet végrehajtani az úgynevezett dublini menekültügyi rendszerben. Mint mondta, természetesen elfogadhatatlan lenne, ha bármely tagállam arra az álláspontra helyezkedne, hogy „nekünk ehhez semmi közünk”. Hozzátette: arra számít, hogy „jó kompromisszumra” jutnak az ügyben.

Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nagy mértékben visszaszorították az embercsempészetet az Észak-Afrikából az Európai Unió területére irányuló tengeri migrációs útvonalon, így kevesebben vesznek a Földközi-tengerbe, és komoly eredményeket értek el a védelemre nem szoruló, elutasított menedékkérők hazajuttatásában is.

Angela Merkel aláhúzta, hogy Németországnak „teljes mértékben azonos elképzelése” van a dublini rendszer reformjáról. A két ország abban is egyetért, hogy az unió következő hétéves keretköltségvetésének az „igazán nagy európai kihívásokra” , a migrációra, a közös védelmi politikára, a tudományos kutatásra és az innovációra kell összpontosítania – mondta a német kancellár.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Más témákról is szó esett

Angela Merkel kérdésre válaszolva elmondta, jó esélyt lát arra, hogy elfogadják a koalíciós szerződést pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) február 26-i kongresszusán és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) február 20-tól március 2-ig tartó pártszavazásán. Felidézte, hogy a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) már elfogadta a megállapodást.

Kiemelte: az euróövezeti pénzügyi és költségvetési politika alapja továbbra is a szolidaritás és az egyértelmű szabályok alkotta rendszer, és ezen nem változtat, hogy a tervezett új kormányban nem a CDU, hanem az SPD kapja meg a pénzügyminisztériumot.

Paolo Gentiloni kérdésre válaszolva elmondta: meggyőződése, hogy a március 4-i olaszországi parlamenti választások után nem kerül hatalomra populista vagy EU-ellenes kormány, és Olaszország változatlanul elkötelezett, aktív tagja lesz az EU-tagállamok közösségének.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »