Nem tanul hibáiból Venezuela, megint leértékelték a bolivárt

Venezuela központi bankja hétfőn 86,6 százalékkal leértékelte a nemzeti fizetőeszközt, a bolivárt, így hivatalosan most már 25.000 bolivárt kell adni egyetlen amerikai dollárért – a feketepiaci árfolyamnak azonban ez még mindig több mint kilencszerese, azaz a fő probléma a leértékeléssel sem oldódott meg.

Venezuelában 2003-ban vezették be azt a rögzítettnek szánt árfolyamrendszert, amely a mai válság kialakulásához vezetett, annak ellenére is, hogy a kormányzat a csökkenő olajárakkal és az ellenséges nyugati fellépéssel magyarázza a gazdaság összeomlását.

Hugo Chávez akkori elnök a tőkekiáramlás megfékezésére fix árfolyamrendszert vezetett be: a dollár árfolyamát 1,6 bolivárban állapította meg és a külföldi valuta vásárlását is korlátozták. Innen már csak lefelé vezetett az út, mely során hosszú évekig úgy működött az ország, hogy a dollárt ötféle árfolyamon váltották – ebből négyet a kormányzat határozott meg, egy pedig a feketepiaci (azaz a valóshoz talán legközelebb álló) árfolyam volt.

A fenti nyakatekert rendszerről még 2016 szeptemberében írtunk, akkor a feketepiaci árfolyam 1.000 bolivár / dollár volt, ma 228.000 bolivárért lehet egy dollárt megvásárolni, szóval eléggé meredek az inflációs görbe.

A venezuelai jegybank viszont úgy tűnik, nem tanul a múltból, ismét a leértékeléssel és egy új rögzített árfolyammal próbálkoznak, melyet „Új DICOM” fantázianévvel láttak el. Az új DICOM rendszerben 24.996 bolivárt ér egy dollár és 30.987,5 bolivárt ér egy euró.

A „régi DICOM” rendszerhez képest ez egy 86.6%-os leértékelést jelent, de a feketepiaci árfolyamtól továbbra is igen távol áll és egyszerűen nem látszik, hogy ez hogyan segítene a gazdaság fellendítésén. Ha az elmúlt 15 évben nem működött, akkor most sem fog – egyszerűen fenntarthatatlan a rögzített árfolyamrendszer, csak a devizatartalékok elpárolgása az eredménye.

  • Kapcsolódó anyagunk:

A gazdasági összeomlás ténye ellenére viszont a jelenlegi elnök – korábban buszsofőrként dolgozó – Nicolás Maduro helyzete nem mondható gyengének. Miközben ellenzék gyakorlatilag nincs, a kormányzat a jelenlegi rezsim melletti elkötelezettség fejében élelmiszercsomagokat osztogat és előrehozott választást készít elő annak érdekében, hogy Maduro újabb győzelmét bebiztosítsák.

Nicolás Maduro venezuelai elnök beszédet mond támogatói előtt Caracasban 2018. február 4-én, a hivatali elődje, Hugo Chávez Chávez által 1992-ben Carlos Andrés Pérez elnök ellen végrehajtott sikertelen puccskísérlet 26. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. (MTI/AP/Ariana Cubillos)

Nicolás Maduro venezuelai elnök beszédet mond támogatói előtt Caracasban 2018. február 4-én, a hivatali elődje, Hugo Chávez Chávez által 1992-ben Carlos Andrés Pérez elnök ellen végrehajtott sikertelen puccskísérlet 26. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. (MTI/AP/Ariana Cubillos)

A külpolitikát, külföldi partnereket tekintve is felemás a helyzet: miközben az USA szankciókat ró ki az elnökre, valamint jelenlegi és volt kormánytagokra, Kína és Oroszország még ki sem termelt venezuelai olajat fogad el hiteltörlesztésként, felszínen tartva ezzel a hónapok óta csőd közelében lavírozó országot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ugyanakkor önmagában az, hogy Venezuela még nem ment teljesen csődbe, nem jelenti azt, hogy nincsenek problémák. Kedden például áramkimaradás volt Caracas több részén, emiatt be kellett zárni tíz metróállomást, és sok helyen a fővárosban – éppen a csúcsforgalom idején – nem működtek a jelzőlámpák és a telefonfonalak. Az ellenzék a gazdasági összeomlás egyik jelét látta az áramellátási zavarban, a kormány viszont azt állította, hogy „szabotőrök” elvágtak egy vezetéket, és robbanást idéztek elő.

Mindenesetre érdemes visszatekinteni egy novemberi hírre, miszerint csődöt jelentett a venezuelai Electricidad de Caracas állami áramszolgáltató, mivel nem tudták teljesíteni egy 650 millió dollár összegű kötvény esedékes kamatkifizetését. Az állami olajcég, a PDVSA szintén megcsúszott már a fizetésekkel, emiatt pedig mindhárom nagy hitelminősítő részleges csőd kategóriába sorolta az országot.

Az S&P részleges csőd kategóriába sorolta Venezuelát

Egymás után minősítik le Venezuelát, jön az adósságátütemezés

A teljes csőd tehát közel van, csak az a kérdés, hogy Kína vagy Oroszország újabb hiteleinek, vagy pontosabban kifejezve „olajpiaci vásárlásainak” segítségével sikerül majd elkerülni a hivatalos csődbejelentést vagy ők is megunják a kormányzat életben tartását és Venezuelára teljes újraindítás vár.

Forrás: CNBC / La República / Kitekintő

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »