A bizonytalanoktól függ az olasz parlamenti választások eredménye

Az olasz választók 37 százaléka még bizonytalan abban, miként fog szavazni a március 4-én tartandó parlamenti választásokon – derül ki a csütörtökön közölt felmérésekből, amelyek továbbra is a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció előnyét mutatják, miközben elemzők úgy látják, politikai patthelyzet alakulhat ki.

A 35 nap múlva szavazásra jogosult több mint 47 millió olasz választónak 37 százaléka nem tudja még, melyik pártnak a logóját vagy politikusának nevét fogja beikszelni a parlamenti választásokon, legalábbis az Il Messaggero római napilapban megjelent adatok szerint. Elemzők hangsúlyozzák, hogy a bizonytalanok széles tábora döntheti el a március 4-én esedékes választások eredményét.

Az öt évvel ezelőtti parlamenti választásokon az urnákhoz várt olaszok 75,19 százaléka szavazott, ami akkor 35 millió választót jelentett.

Az affariitaliani.it politikai hírportál felmérései szerint a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció jelenleg 34 és 38,5 százalék között áll. A Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) 23 és 27 százalék között mozog, a Luigi Di Maio irányította Öt Csillag Mozgalom (M5S) pedig 27 és 30 százalék között. Ezért a még bizonytalan választók szavazata elsősorban a jobbközép számára értékes: a számítások szerint ugyanis a jobbközép már 38-39 százalékkal biztos parlamenti többséget szerezhetne.

A La Repubblica balközép napilap úgy látja, a jelenlegi felmérések fényében a választásokat a jobbközép nyeri meg, a kérdés csak az, hogy Berlusconinak sikerül-e abszolút többséget szereznie vagy sem. Az újság számításai szerint a képviselőházi mandátumokért folytatott versenyben a 237 egyéni választókerületből még 88 sorsa bizonytalan, és ezeken dől el a választások eredménye. A politikai küzdelem a jobbközép és az M5S között zajlik majd a következő hetekben Olaszország déli választókörzeteiben, ahonnan a balközép teljesen kiesett a mezőnyből.

Milánó, 2018. január 14. Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, a Demokrata Párt (PD) főtitkára a Lombardiai tartományi elnökválasztás kampányeseményén beszél Milánóban 2018. január 14-én. Két tartományban, Lazióban és Lombardiában március 4-én lesz választás, ugyanazon a napon, amikor az olasz parlamenti választásokat is tartják. (MTI/EPA/Flavio Lo Scalzo)

Milánó, 2018. január 14.
Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, a Demokrata Párt (PD) főtitkára a Lombardiai tartományi elnökválasztás kampányeseményén beszél Milánóban 2018. január 14-én. Két tartományban, Lazióban és Lombardiában március 4-én lesz választás, ugyanazon a napon, amikor az olasz parlamenti választásokat is tartják. (MTI/EPA/Flavio Lo Scalzo)

Más vélemények szerint ha nem módosulnak a támogatottsági mutatók, senki sem jut többséghez, és politikai patthelyzet béníthatja meg a római parlamentet. A 630 fős képviselőházban a többséghez 316 hely kell, és jelenleg a jobbközép 152 mandátummal bír, az M5S 149-t, a PD 146-t mutat fel.

Abban az esetben, ha március 4-én egyik párt vagy koalíció sem tud a kormányzáshoz elegendő parlamenti többséget szerezni, Sergio Mattarella államfő úgynevezett elnöki kormányt állíthatna fel az ügyvivő kormányfő, Paolo Gentiloni maradásával. A választások eredménye azonban mindenképpen befolyásolja a következő római parlament összetételét, amelynek első feladatai között szerepel majd a választási törvény reformja.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »