Szlovénia a palesztin állam elismerésére készül

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter bejelentette, hogy országának mielőbb szándékában áll elismerni a palesztin államot – közölte a helyi sajtó hétfőn.

A tárcavezető jelezte, hogy a javaslatot a külügyi bizottsági előkészítés után plenáris ülésén márciusban vagy áprilisban megvitatja a szlovén parlament. Erjavec hétfőn részt vett EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben, amelyen jelen volt Mahmúd Abbász palesztin elnök is, aki felszólította az Európai Uniót és tagállamait, hogy mihamarabb ismerje el a palesztin államot.

Az Európai Unió tíz tagállama ismerte el eddig a palesztin államot: Bulgária, Lengyelország, Málta, Ciprus, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia 1988-ban, továbbá Portugália 2012-ben, valamint Svédország 2014-ben.

Szlovénia önálló külpolitikát folytat – mondta a szlovén politikus, majd hozzáfűzte: ezért nem kell várnia másokra.

„Hosszú távon bizonyságot nyer majd, hogy Szlovénia helyes döntést hozott a megfelelő pillanatban” – húzta alá.

A szlovén külügyminiszter, Karl Erjavec egy sajtótájékoztatón Rómában, 2017. november 9-én.  EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

A szlovén külügyminiszter, Karl Erjavec egy sajtótájékoztatón Rómában, 2017. november 9-én. EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Donald Trump amerikai elnök közelmúltban tett bejelentése, amelynek értelmében az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áthelyezik Tel-Avivból Jeruzsálembe, elismerve utóbbit Izrael fővárosaként, heves indulatokat keltett a térségben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »