Silvio Berlusconi sikerének titka

Silvio Berlusconi három alkalommal volt olasz miniszterelnök. A különféle botrányok és az adócsalás miatti elítélése ellenére a 81 éves médiamogul ismét az olasz politika középpontjában áll és kulcsfontosságú szerepet tölthet be a közelgő választásokon. Hogyan lehetséges ez?

A CNBC politikai elemzőket kérdezett arról, hogy mi a Berlusconi népszerűségének titka.

„Silvio Berlusconit tekintve a legfontosabb szempont az, hogy továbbra is képes különválasztani magát az olasz politika egyéb szereplőitől – a vetélytársaitól –, annak ellenére, hogy csaknem három évtizede tevékenykedik politikusként” – fogalmazott Francesco Filia, a Fasanara Capital vezetője.

Berlusconit 1994-ben, 2001-ben és 2008-ban nevezték ki miniszterelnöknek. Lévén jogi végzettséggel rendelkezett, szakmai életét üzletemberként kezdte: mielőtt miniszterelnök lett volna, többek között alapított egy ingatlancéget, TV-hálózatokat indított, áruházakat, valamint még egy focicsapatot – az AC Milant – is vásárolt magának.

Róma, 2018. január 11. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetõje a Porta a Porta címû beszélgetõs mûsor felvételén a RAI olasz állami rádió- és televíziótársaság római stúdiójában 2018. január 11-én. A politikus-üzletembert a március 4-én esedékes olasz parlamenti választásokkal kapcsolatban hívták meg a mûsorba. (MTI/AP/Andrew Medichini)

Róma, 2018. január 11.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője a Porta a Porta című beszélgetős műsor felvételén a RAI olasz állami rádió- és televíziótársaság római stúdiójában 2018. január 11-én. A politikus-üzletembert a március 4-én esedékes olasz parlamenti választásokkal kapcsolatban hívták meg a műsorba. (MTI/AP/Andrew Medichini)

„Berlusconi egy olyan üzletember és milliárdos, aki saját erejéből érte el mindezt, ezért pedig nem illik bele Olaszország politikai életébe” – mondta Filia, kiemelve, hogy ez nem politikai véleménynyilvánítás, hanem inkább arra vonatkozó magyarázat, hogy mi lehet Berlusconi vonzerejének hátterében.

„Berlusconi fénye a szuverén adósságválság emlékei, jogi problémái és különféle botrányai miatt kissé elhalványult, a volt miniszterelnök azonban most az idősebb államférfi szerepére törekszik” – fejtette ki Peter Ceretti, az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzője a CNBC-nek e-mailben.

„Fontos tulajdonsága, hogy képes közvetíteni az üzenetét a különböző közönségeknek, tudva, hogy mikor kell viccelődni, és mikor érdemes komolyan megvitatni a politikai kérdéseket. Még az életkora is eszköz lehet a kezében, hiszen az olasz választók több mint 40 százaléka 55 éves vagy annál idősebb, több mint egynegyedük pedig 65 éves vagy annál idősebb” – tette hozzá Ceretti.

Egy január 10-én kiadott felmérés szerint Berlusconi a szavazók 25 százalékával számolhat. Ez kissé meghaladta a két előző hónapban regisztrált szintet. A rivális és egykori miniszterelnök, Matteo Renzi szintén 25 százalékos szavazóbázissal rendelkezik. Azonban mindkettejük támogatottsága messze elmarad a jelenlegi miniszterelnökétől, Paolo Gentiloniétól (35 százalék), akiben az olaszok a leginkább megbíznak. Utóbbi azonban nem indul a tisztségért.

Olaszország következő miniszterelnöke talán még a szavazólapon sincs rajta

„Annak ellenére, hogy három alkalommal volt miniszterelnök, valahogy sok olasz számára, aki dühös az olasz politikai élet egészére, Berlusconi kívülállónak tűnik, akinek pontosan az olasz politikai rendszer miatt nem sikerült megvalósítania nagyszerű terveit. Továbbá korábbi kapcsolata az uniós hatóságokkal, és Angela Merkellel szintén segíti ügyét, mivel az olasz választók nagy része szkeptikus az Európai Unióval szemben” – mondta Francesco Filia.

Bár Berlusconi pártja, a Forza Italia (Hajrá Olaszország, FI) a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Matteo Renzi által vezetett Demokrata Párt (PD) alatt helyezkedik el a jelenlegi közvélemény-kutatásokban, elméletileg mégis képes arra, hogy kormányzási koalíciót alakítson ki két jobboldali szövetségesének segítségével. Ez nem jelentene többségi kormányzást, azonban az FI így fontos szerepet játszana a többi párttal való tárgyalások során, hogy stabil kormányt alakítsanak ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »