Katalónia: győztek a liberálisok, de a függetlenségpártiaké a többség

A liberálisok és a függetlenségi pártok is győzelmüket ünnepelték Barcelonában a csütörtöki katalán parlamenti választások után. Mint a szavazatok 99,59 százalékos feldolgozottságánál kiderült, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális párt győzelme ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget.

A függetlenségi pártok összesen a szavazatok 47,3 százalékát kapták meg, míg a spanyol egység pártjait a választók 43,3 százaléka támogatta. Előbbiek 70, utóbbiak 57 képviselőt delegálhatnak az új katalán törvényhozásba. Az Állampolgárokra a szavazók 25,3 százaléka voksolt (1,1 millióan), 37 mandátummal ők alakíthatják meg a legnagyobb frakciót.

A parlament további összetétele:

  • A Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt elnök pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) 21,6 százalékos (940 ezer szavazat) támogatottsága 34 képviselői helyet ér.
  • A függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldalra (ERC) a választók 21,4 százaléka (930 ezer fő) voksolt, ezzel a párt 32 képviselőt delegálhat a parlamentbe.
  • A Katalán Szocialista Párt (PSC) a szavazatok 13,8 százalékával (600 ezer voks) 17 politikust ültethet a parlamenti patkóba.
  • A baloldali Katalónia közösen (Catalunya en común) 7,4 százalékot kapott a szavazatokból (320 ezer), amivel 8 mandátumot ért el.
  • A baloldali, függetlenségi Népi Egység (CUP) 4,4 százalékos támogatottsággal (190 ezer szavazat) 4 képviselői helyet kap.
  • A Spanyolországban kormányzó Néppárt (PP) súlyos vereséget szenvedett, a szavazatok 4,2 százalékának köszönhetően (180 ezer voks) 3 politikusa képviseli majd.

A választási részvétel rekordot döntött Katalóniában: a jogosultak 81,8 százaléka, összesen 4,3 millióan szavaztak. Az új katalán törvényhozásnak a jogszabályok értelmében január 23-áig kell megalakulnia.

A liberálisok és a függetlenségi pártok is győzelmüket ünnepelték

A liberálisok és a függetlenségi pártok is győzelmüket ünnepelték Barcelonában a csütörtöki katalán parlamenti választások után.

„A Ciudadanos megnyerte a katalán választásokat” – jelentette be listavezetője, Inés Arrimadas a párt ünneplő támogatói előtt. A 11 éve megalakult párt politikusa szerint ma még nyilvánvalóbb, hogy a függetlenségi folyamat nem jelent jövőt minden katalán számára, és kijelentette, hogy harcolni fognak az „igazságtalan” választási törvény ellen, amely lehetővé teszi, hogy több mandátuma legyen annak, akinek kevesebb szavazata van.

Barcelona, 2017. december 22. Ines Arrimadas, a Ciudadanos (Állampolgárok) spanyol liberális középpárt jelöltje beszédet mond Albert Rivera pártelnök társaságában (mögötte) az elõrehozott katalán regionális parlamenti választások napján, 2017. december 21-én urnazárás után Barcelonában. A Ciudadanos megnyerte a választást, azonban a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget. (MTI/EPA/Javier Etxezarreta)

Barcelona, 2017. december 22.
Ines Arrimadas, a Ciudadanos (Állampolgárok) spanyol liberális középpárt jelöltje beszédet mond Albert Rivera pártelnök társaságában (mögötte) az előrehozott katalán regionális parlamenti választások napján, 2017. december 21-én urnazárás után Barcelonában. A Ciudadanos megnyerte a választást, azonban a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget. (MTI/EPA/Javier Etxezarreta)

„Az eredmények azt mutatják, hogy a katalán függetlenségi pártok ismét nyertek Katalóniában” – mondta néhány perccel korábban Marta Rovira, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusa, pártja eredményváró rendezvényén az ünneplőknek. Hozzátette, hogy ez a bírósági eljárások és az állami offenzíva ellenére történt így. Az emberek többsége a köztársaságra szavazott – jelentette ki.

Miquel Iceta, a Katalán Szocialista Párt (PSC) vezetője csalódottságának adott hangot, amiért az egység pártjainak nem sikerült megszerezniük a többséget a függetlenségi pártokkal szemben a parlamentben, noha 16 mandátumával pártja javított két évvel ezelőtti választási szereplésén. Véleménye szerint el kell érni, hogy a spanyol és a katalán kormány párbeszédet folytasson egymással.

Xavier Domenech, a baloldali, egyik nagy politikai blokkhoz sem tartozó Katalónia közösen (Catalunya en común) listavezetője szintén elégedetlenül állt támogatói elé. Mint mondta, nem azt az eredményt érték el, amelyet szerettek volna, hiszen három mandátumot vesztettek.

„Október 1-je köztársasága nyert” – jelentette ki a függetlenségről kiírt katalán népszavazás napjára utalva Carles Riera, a függetlenségi Népi Egység (CUP) vezetője, aki szerint az állam kijátszotta az összes kártyáját, de nem tudott nyerni. A radikális baloldali párt annak ellenére ünnepelte az eredményt, hogy hat mandátumot veszített, és így négy képviselőt delegálhat az új törvényhozásba.

Puigdemont: Rajoy receptje nem működik

Mint Katalónia legitim elnöke mondom Európának: Rajoy receptje nem működik – jelentette ki Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök Brüsszelben péntek hajnalban, utalva Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökre. A politikus pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) második helyen végzett a katalán parlamenti választásokon, és elsőként a függetlenségi pártok között, amely megszerezte a kormányzáshoz szükséges többséget a törvényhozásban.

A brüsszeli konferenciaközpontban tartott eredményváró rendezvényen a katalán vezető a 81 százalék feletti választási részvételt rekordnak, történelminek, az eredményt pedig vitathatatlannak nevezte. Hangsúlyozta, hogy a helyzet megköveteli a legitim katalán kormány helyreállítását és a foglyok szabadon engedését.

Mariano Rajoy terve megbukott, mert a párt jobban szerepelt a választásokon, mint két éve – fűzte hozzá a politikus, aki ellen továbbra is letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban.

Az EU álláspontján nem változtat az eredmény

Az Európai Unió álláspontján nem változtat a katalán parlamenti választások eredménye – közölte péntek hajnalban az Európai Bizottság szóvivője.

„Álláspontunk Katalóniáról jól ismert, és mindenféle szinten többször ismertettük. Nem változtatunk rajta. Regionális választásokról egyébként sem mondunk véleményt” – jelentette ki Alexandre Winterstein szóvivő az AFP hírügynökség kérdésére.

Az EU a katalán válságban kezdettől fogva elutasította, hogy elismerje az egyoldalúan kikiáltott katalán parlament függetlenségét, mert spanyol belügynek tekinti a kérdést. Az unió hagyományosan nem fűz megjegyzést tagországainak belpolitikai konfliktusaihoz. Az EU ezenkívül úgy ítéli meg, hogy az október 1-jei katalán függetlenségi népszavazás ellentétes a spanyol alkotmánnyal, és arra kért minden érintett spanyolországi felet, hogy ne konfrontálódjon, hanem párbeszéd keretében oldja meg a problémát.

Kapcsolódó cikkünk: Megkezdődött a katalán választás

Forrás: MTI/AFP/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »