A Netflix miatt vásárolta fel a Disney a Fox filmstúdiót

Hatról ötre csökken a legnagyobb amerikai filmstúdiók száma, miután a The Walt Disney Co. 52,4 milliárd dollárért felvásárolja az ausztrál médiavállalkozó Rupert Murdoch tulajdonában lévő 21st Century Fox jelentős részét.

A Disney a 21st Century Fox film, televíziós és nemzetközi üzleti vállalkozását, továbbá a Twentieth Century Fox film és kábelhálózatát veszi át, így az ügylet után már csak öt nagy hollywoodi filmes vállalat marad: a Walt Disney, a Warner Brothers, a Universal Studios, a Sony Pictures és a Paramount.

A 21st Century Fox tulajdonosai minden egyes részvényük után 0,2745 Disney-részvényt kapnak. Az ügylet keretében a Disney átvállalja a 21st Century Fox 13,7 milliárd dolláros adósságát is.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója és Miki Egér a New York-i Értéktőzsdén, 2017. november 27-én. EPA/JUSTIN LANE

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója és Miki Egér a New York-i Értéktőzsdén, 2017. november 27-én. EPA/JUSTIN LANE

A 21st Century Foxból kiveszik a Fox Broadcasting televíziós hálózatot, amelynek egyebek között a Fox News Channel és a Fox Business Network is a tagja. A vállalatbirodalom ezen részeit új vállalatban egyesítik, részvényeit a tervek szerint tőzsdére viszik.

A Disney augusztusban jelentette be, hogy saját streaming-szolgáltatást kíván indítani, 2019-től pedig a Netflix szolgáltatásából kiveszi filmkínálatát. A Fox felvásárlásában a leendő streaming-kínálat növelésének is szerepe volt, így egy-két éven belül a Disney a Netflix komoly konkurensévé válhat. Ezt jelzi az a bejelentés is, hogy a streaming-szolgáltatást a Netflix árai alatt tervezik majd értékesíteni.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója úgy nyilatkozott csütürtökön az ABC-nek, hogy nem számítanak arra, hogy gyorsan elérik a Netflix méretét, de az a cél, hogy fő versenytárssá váljanak.

Forrás: CNBC / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Róma, 2018. január 11.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetõje a Porta a Porta címû beszélgetõs mûsor felvételén a RAI olasz állami rádió- és televíziótársaság római stúdiójában 2018. január 11-én. A politikus-üzletembert a március 4-én esedékes olasz parlamenti választásokkal kapcsolatban hívták meg a mûsorba. (MTI/AP/Andrew Medichini)

Silvio Berlusconi sikerének titka

Silvio Berlusconi három alkalommal volt olasz miniszterelnök. A különféle botrányok és az adócsalás miatti elítélése ellenére a 81 éves médiamogul ismét az olasz politika középpontjában áll és kulcsfontosságú szerepet tölthet be a közelgő választásokon. Hogyan lehetséges ez?

Read More »