Sem az EKB, sem a Bank of England nem emelt az alapkamaton

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén, a piaci várakozásoknak megfelelően. 

A kormányzótanács változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,40 százalékos szintjét.
Az EKB jelezte, hogy huzamosabb ideig fenntartja a jelenlegi kamatszintet, és szükség esetén további gazdaságélénkítő intézkedéseket alkalmaz.

A kormányzótanács megerősítette, hogy szándékában áll havi 30 milliárd eurós keretösszeggel az eszközvásárlási programot januártól 2018. szeptember végéig folytatni, illetve szükség esetén ennél is tovább, legalább addig, amíg az inflációs pályának az EKB inflációs céljával összhangban álló, tartós korrekcióját nem tapasztalja.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Megfúrják az EKB rossz hitelek elleni lépését

Döntött az EKB: visszafogják az eszközvásárlási programot

A várakozásoknak megfelelően nem hajtott végre újabb kamatemelést idei utolsó kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa sem. A brit jegybank a múlt hónapban, tíz év után először emelt kamatot, 0,25 százalékponttal, 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát.

A Bank of England a novemberi kamatemelés előtt 2007 júliusában emelte alapkamatát. E lépés után a brit jegybanki alapkamat 5,75 százalékon tetőzött. Az utána bekövetkezett hitelpiaci és bankválság hatására azonban a brit jegybank hatalmas mennyiségi enyhítési programmal kísért gyors kamatcsökkentésbe kezdett, és 2009 márciusáig 0,50 százalékra csökkentette alapkamatát.

A decemberi kamatdöntő értekezleten, a csütörtökön kiadott közlemény szerint, a Bank of England monetáris testülete egyhangúlag az új alapkamat fenntartására voksolt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics a Bank of England kamatdöntését kommentáló csütörtöki értékelésében közölte: várakozása szerint a brit jegybank 2018-ban három további kamatemelést hajt végre, és alapkamata 2018 végére eléri az 1,25 százalékot.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »