14 ezer dolgozót bocsát el a Teva, törlik az osztalékot is

Az izraeli Teva gyógyszeripari vállalat idén októberben elvesztette kizárólagossági jogait a bevételeinek 45 százalékát biztosító Copaxone gyógyszer felett – emiatt és egy korábbi felvásárlás miatt pedig egyre komolyabb gondjai adódnak.

A mai bejelentés szerint a TEVA egy éven belül a dolgozók 25 százalékától megválik és felfüggesztik az osztalékfizetést is a részvények után. Az intézkedések egy két évre tervezett átalakítási program részei, de kérdéses, hogy ez hosszabb távon tud-e még segíteni a vállalaton.

A TEVA jelenleg a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója, saját fejlesztésű készítményei viszont alig vannak. Ezért is érintette rosszul a vállalat pénzügyi helyzetét az, hogy idén októberben, amerikai piaci bevezetése után huszonegy évvel az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerellenőrző Hatóság) engedélyezte a sclerosis multiplex betegségre felírható COPAXONE gyógyszer generikus változatának eladását a Mylan N.V. nevű amerikai gyógyszergyárnak, a holland Synthon és az amerikai Alvogen vállalat pedig hasonló engedélyt szerzett a generikus verzió huszonhét európai országban történő forgalmazására.

Ez önmagában még csak bevételkiesést jelentene a cégnek, azonban 2016-ban a Teva felvásárolta az Allergan nevű cég generikus üzletágát, az Actavis Generics-et, melyért 33,43 milliárd dollárt, valamint 100 millió Teva-részvényt fizettek, hitelből. A hiteltartozás idén júniusra 35 milliárd dollárosra nőtt, majd októberben jött a fenti rossz hír.

Mindezek hatására a 2015-ös évet még 65 dollár feletti árfolyamon záró Teva-részvények, tegnap már 15,70 dolláron zártak, azaz a cég nem egészen két év alatt elveszítette értékének mintegy 75%-át.   

A kétéves átalakítási program a tervek szerint 2019 végére 3 milliárd dollárral csökkenti majd a cég költségszintjét, az idei évre becsült 16,1 milliárd dollárról, de az izraeli szakszervezetek vasárnapra máris félnapos sztrájkot hirdettek meg, tiltakozásul az elbocsátások bejelentésére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

 

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »