Szaúdi-amerikai lehetett a húszi lázadók elleni legújabb légicsapás

Légicsapás érte Szanaában a húszi lázadók által ellenőrzött jemeni állami televízió épületét, a szombatra virradó éjjel végrehajtott támadásban négy ember meghalt – jelentette a lázadók egyik médiuma, a szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíciónak tulajdonítva a légicsapást.

A síita húszi lázadók által működtetett el-Maszira televízió szerint a szaúdi-amerikai ellenség által elkövetett bombázás, amelynek célpontja a Yemen TV-csatorna székháza volt, négy ember halálát okozta. Az áldozatok az épület biztonsági őrei voltak. “Ez nem egy harcállás, itt nincsenek fegyverek. Ebben az épületben csak a biztonsági őrök tartózkodtak” – mondta el a biztonságiak vezetője, aki maga is megsebesült a támadásban.

A húszi lázadók megszilárdították a jemeni főváros, Szanaa feletti ellenőrzésüket, miután a hét elején meggyilkolták korábbi szövetségesüket, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt és elűzték a hozzá hű erőket. A lázadók egyebek közt több szanaai tévéállomást is az ellenőrzésük alá vontak, és börtönbe vetettek több mint negyven újságírót és televíziós dolgozót. A helyi újságíró-szervezet e visszaélések leállítását és a bebörtönzött újságírók szabadon bocsátását követelte.

Szanaa, 2017. december 5. A jemeni síita húszi lázadók férfi (b) és női támogatói megmozdulást tartanak a fővárosban, Szanaában 2017. december 5-én, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök meggyilkolásának másnapján. Az Irán támogatását élvező húszi lázadók ezen a napon a volt elnök unokaöccsével, Tárik Mohammed Abdullah Száleh parancsnokkal is végeztek. Szanaában a rendkívül rossz biztonsági helyzetre tekintettel több nemzetközi segélyszervezet felfüggesztette tevékenységét. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szanaa, 2017. december 5.
A jemeni síita húszi lázadók férfi (b) és női támogatói megmozdulást tartanak a fővárosban, Szanaában 2017. december 5-én, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök meggyilkolásának másnapján. Az Irán támogatását élvező húszi lázadók ezen a napon a volt elnök unokaöccsével, Tárik Mohammed Abdullah Száleh parancsnokkal is végeztek. Szanaában a rendkívül rossz biztonsági helyzetre tekintettel több nemzetközi segélyszervezet felfüggesztette tevékenységét. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Néhány nappal meggyilkolása előtt Száleh közeledni próbált Szaúd-Arábiához, amely haderejével 2015 óta avatkozik be a jemeni polgárháborúba a húszi lázadókkal szemben, a kormányhoz hű erők oldalán. Rijád regionális ellenségének, Teheránnak a kezét látja a húszi lázadás mögött, az iráni vezetés azonban tagadja, hogy a húszikat fegyverrel támogatná.

A Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció rendszeresen hajt végre légicsapásokat Jemenben, s nemrég fokozta az ország kikötőinek és reptereinek 2015 óta fenntartott blokádját, miközben az ország az ENSZ szerint “a világ legsúlyosabb humanitárius válságát” éli át.

A héten Donald Trump amerikai elnök is arra szólította fel Rijádot, hogy haladéktalanul oldja fel Jemen blokádját, és biztosítsa a lakosságnak szánt nemzetközi segélyszállítmányok célba juttatását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »